18 бременни и 13 души от персонала са яли храна, доставени от външна фирма, съобщи БНР. Храната е доставена от кухня-майка, която се намира в Първа градска болница. Жените са яли ризото с пиле и патешко магре, предаде Дарик радио.

"Опасност за живота на жените няма", категорична е заместник-директорът на болницата д-р Валентина Григорова. По думите й оплакванията вече са затихнали.
"Няма антибиотици, няма системи, няма жени, които са приведени в инфекциозна болница. Протекло е само с разстройство, нито повръщане, нито температура, които са характерни за едно тежко хранително натравяне. Кетъринговата фирма да си носи отговорността - няма как да продължим договора с нея", поясни д-р Григорова, като призна, че от доста време пациентите са се оплаквали от качеството на храната.

За момента няма сигнал за натровени пациенти от другите три лечебни заведения, които са зареждали храна от кухнята-майка - Втора АГ "Шейново", Първа Градска болница и Инфекциозна болница, уточни д-р Силвия Каменова от Областната дирекция по безопасност на храните София-град.

"Имаме съмнение, че това е хранителен инцидент. След като е подаден сигналът, инспектори отидоха на място, взеха проби от суровината, от която е била приготвена храната, както и от готовата продукция, които сега са в лабораторията. Също така са връчили предписание - персоналът, който работи в кухнята-майка, да бъде изследван допълнително по микробиологични показатели", обясни д-р Каменова.

Резултатите от хранителните проби ще бъдат готови до началото на следващата седмица, допълват още от Областната дирекция по безопасност на храните.
Издадени са предписания да се изследва персоналът в кухнята-майка.

В началото на ноември 38 деца и трима учители със симптоми на хранително натравяне бяха настанени в МБАЛ–Разлог. Те бяха част от група от 84 ученици от първи до пети клас от 125-о СОУ в столицата, които са били на "зелено училище" в хотел "Бъндерица" в Банско. Децата яли на обяд леща и руло "Стефани", а за вечеря - печени пилешки бутчета с ориз.