Чудото на миграцията се разбулва благодарение на модерните технологии за сателитно проследяване, които се използват за първи път в България в рамките на проекта LIFE+ за опазване на царския орел и ловния сокол на БДЗП, финансиран от ЕС.

Орлето Драго, което е кръщелник на Дир.бг, е едно от седемте малки орлета, на които това лято бяха поставени предаватели. Те са натоварени с мисията да носят малкото устройство на гърба си и по този начин да помогнат за опазването на своя световно застрашен вид. Предавайки данни за движенията, заплахите и причините за смъртността, малките орлета разкриват много ценна информация, която до момента оставаше скрита за учените.

През 2009 г. в рамките на същия проект бяха поставени предаватели на други 7 млади царски орела и така общият брой на птиците, които БДЗП следи достигна 14.

Драго се излюпи през май в Западна Странджа. През юли експерти на БДЗП поставиха сателитен предавател на младата птица. От тогава тя редовно предава сигнали за местоположението си, които се следят и обработват от експертите орнитолози. В първия месец Драго и неговите събратя останаха в родните си гнезда, където техните родители им помагаха да намират прехрана, да се учат да ловуват и оцеляват. През август Драго започна да прави самостоятелни обиколки, които го отведоха близо до Бургас, Тунджа и дори до Одрин. В края на август той направи смел преход на юг, като стигна до брега на Мраморно море, но се върна отново в България. Наскоро орелът пое отново на юг и сега се намира около Истанбул. Този път вероятно птицата мигрира и ще прекара зимните месеци някъде на юг, търсейки по-топъл климат и изобилна прехрана.

Събратята на Драго – Любо и Дарик II, които се излюпиха също в Западна Странджа, в момента проучват териториите в близост до турската граница в района на Одрин. Вероятно и те се готвят за миграция, която е характерна за всички млади птици от този вид. За разлика от младоците, по-опитните възрастни орли живеят целогодишно в постоянната си гнездова територия и образуват моногамна двойка.

Малките орлета Буря и Станчо, излюпени в Сакар, също са добре и предават редовно сигнали. Те правят по-малки преходи за момента, но техният полет също ги води на юг. В момента те се намират в района на Свиленград.
Шаци и Езра – двете най-малки орлета, на които бяха поставени предаватели тази година, още се обучават и летят в близост до родното гнездо. GPS сигналите им показват, че не се отдалечават твърде много от опеката на възрастните орли, които им помагат в намирането на храна.

Освен малките Драго, Буря, Станчо, Любо, Шаци и Езра, се проследяват и движенията на София и Топола, на които бяха поставени предаватели миналата година. От седемте птици, които БДЗП маркира през 2009 г. само те двете останаха живи и в момента също са в България. Останалите загинаха от токов удар, отравяне и застрелване от бракониер.