Валежите от последните дни създават опасност от разливи по големите реки у нас. Това показва справка в хидрометеорологичния бюлетин на НИМХ, предава Нова тв.

В следващите часове вероятност от поройни наводнения има по водосборите на реките Искър, Янтра, Русенски Лом и Суха река.

По-голям е рискът от разливи по средното и долното течение на Марица, реките Тунджа и Арда, и техните притоци.

Марица има вероятност да премине червения праг за предупреждение при Харманли на 12 срещу 13 януари и при Свиленград на 13 януари.

Тунджа ще премине оранжевия праг при Елхово. Черна река ще прескочи жълтия праг в Смолян, а река Маданска - при Мадан.

Значителни повишения на нивата се очакват и за реките Струма и Места в Югозападна България - поройни наводнения са възможни по теченията и притоците им.

Междувременно за 11 януари валежите отново ще са значителни в цялата страна.

В областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас е в сила оранжев код с очаквани до 50 литра на квадратен метър валежи за денонощието.

Продължителните обилни дъждове през последните дни са предизвикали срутище в района на село Филипово, съобщиха от пресцентъра на община Банско. На шосето са се свлекли земни маси, камъни и дървета.

От общинското ръководство са предприети незабавни действия и пътят е освободен от задръстването, посочват от пресцентъра.

"Движението е възстановено, а дежурен екип наблюдава обстановката. При необходимост ще бъдат предприети мерки", допълват от община Банско.