Селфитата са по-смъртоносни от атаките на акули, твърди проучване на индийски учени. Британските им колеги пък констатирали, че "самоснимането" води до намаляване на интелекта и отслабване на паметта. Това са само част от проучванията, посветени на завладялата цял свят мода наречена "Selfie". Макар и на пръв поглед безобидна, тази тенденция започва да се превръща в опасна особено сред деца и младежи и да взима жертви.

"Дете с опасност за живота при опит да си направи селфи" - едно от заглавията, които все по-често стават част от новинарския поток. А данните са повече от стряскащи-за шест години, загиналите в опит да уловят "перфектния кадър" са близо 260 в световен мащаб, съобщава БНТ.

"Перфектният" кадър може да изглежда по няколко начина-от покрив на сграда, на ръба на скала, върху влакови релси или пък на замръзнало езеро. Колкото по-опасно и невъзможно за достигане е мястото, толкова повече харесвания ще събере снимката в социалните мрежи. Големия въпрос е струва ли си наистина рискът?

Делян Димитров, световен шампион по фрийрън, коментира:

"Гледаме нещо в Интернет. Много ни харесва, искаме и ние да съберем лайкове и популярност, но не може просто да се качим на ръба на блока, защото стават инциденти и това не води до нищо добро. По-добре да се насочат към спорт пред това да правят снимки за лайкове - това е нещо, което след пет дни никой няма да помни".

Подобно на всеки млад човек, Делян е активен в социалните мрежи, а част от снимките, които споделя са от онези, на които повечето тийнейджъри биха завидели.

"При мен идеята винаги е била състезанието, спортните постижения, а не толкова тази показност, която се цели с тези селфита или разни други снимки", казва още той.

Затова смята, че спортните зали са добър вариант за любителите на адреналина. Развиват умения, физическа подготовка и не на последно място способността да прецениш рисковете на действията си извън залата.

"Със сигурност има хора, които започва с идеята: "Абе искам да науча салто и да се похваля пред приятелите", но ние сме тук, за да им обясним, че има далеч по-голямо развитие. Тук се учим да правим упражнения, изискващи тренировки. Всеки знае колко е сложно, естествено и тук ги има факторите екстремност и страх, които повечето млади искат да покажат, че са смели... Добре, няма проблем, но едното (спортът) е подреден, има си методика, а другото е плоско, може да хване окото единствено на връстници, съученици, но не води до нищо добро и няма смисъл", допълва Делян.