Заради очаквани интензивни дъждове и градушки в следващите дни, пожарната взема спешни мерки за наблюдение на язовири и реки в Югоизточна България. Информирани са и доброволческите формирования, които ще се включат, ако има наводнения и се наложи евакуация на хора.

В 9 области е обявен оранжев код за дъжд и гръмотевици на 26 юни, а в 15 - жълт. Това сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН. Областите, за които важи оранжевият код, са: Велико Търново, Габрово, Сливен, Стара Загора, Пловдив, Бургас, Ямбол, Хасково и Кърджали. Там ще има интензивни валежи и гръмотевични бури.

Валежите ще са значителни главно следобед и през нощта срещу сряда. Очакват се количества около 30-50 л/кв. м, но на места ще са за кратко време.

Областите, за които важи жълтият код, са: Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Област София, София-град, Пазарджик, Смолян, Русе, Търговище, Разград, Силистра, Шумен, Варна и Добрич. Количествата дъжд, които се очакват са 20-30 л/кв. м. По Черноморието е обявен и жълт код за силен вятър с пориви до 15-20 м/сек.