Опасни горещини в цяла България. За днешния ден е в сила жълт код за високи температури. Жегите достигнаха над 36 градуса на много места в страната. Лекарите предупреждават, че възрастните хора, както и страдащите от сърдечно- съдови заболявания са застрашени.

Високите температури в страната доведоха до антирекорд на сигналите към Спешна помощ. В София всички екипи бяха ангажирани почти през целия ден. До 16 ч. са подадени 47 сигнала за хора, на които им е прилошало заради топлото време. При 12 от тях е установен инсулт - 3 на обществено място. Увеличил се е и приемът в "Пирогов" на пациенти със сърдечно-съдови проблеми, съобщи Нова телевизия.

Последният ден от месец юни даде началото на големите жеги с близо 40 градусови температури в страната.

"Все пак се намираме в период от годината, в който няма нищо по-необичайно да има жеги и горещини. Този път времето си спазва тайминга", обясни климатологът Симеон Матев.

Температурите засега не са рекордни, но са достатъчно високи, за да доведат до значително повишаване на сигналите към Спешна помощ.

"За съжаление, можем да кажем, че имаме такъв ръст. От 8 ч. сутринта до 14 ч. днес постъпилите сигнали с такива оплаквания са 33", обясни говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

Тя посочи, че най-честите оплаквания са свързани със световъртеж, прималяване, главоболие , сърцебиене. Имат и колабирали хора. Сред най-застрашените са малките деца, възрастните хора и тези със заболявания на сърдечно-съдовата система.

"Имаме увеличение на пациентите в последните 24 часа. Само за изминалите 12 часа имаме две жени с остър миокарден инфаркт и двама пациенти с ритъмни нарушения. Това вероятно е провокирано от жегите. Основната препоръка в такива случаи, при тези пациенти, е в часовете между 10 и 17 да не излизат навън", призова началникът на отделението по кардиология в "Пирогов" Константин Стоянов.

"Да пазят себе си, да носят по-светли дрехи, винаги да са си подсигурили вода, по-лека храна, повече течности и най-вече да не се излагат на пряка слънчева светлина", съветва Сунгарска.

Междувременно и от общините предприемат мерки, за да смекчат вредите от топлото време. В София с помощта на цистерни се извършва миене и оросяване на основни улици и булеварди. Отново раздаваха и безплатна вода на няколко места в града.

37 градуса бяха измерени в няколко района на страната. Днешният ден беше един от най-горещите за месец юни. От утре предстои динамично време. В сила са предупреждения от първа степен. В Източна и Южна България те са за очаквани високи максимални температури. За районите от Дунавската равнина опасността е от интензивни валежи, мощни гръмотевични бури и опасност от градушки.