Онлайн тренировките, групови или индивидуални, заместиха затворените фитнеси преди година, а някои фитнес треньори продължават да ги практикуват и така поддържат бизнеса си в условията на непредсказуемо развитие на пандемията от коронавируса.

Такъв е примерът на Марина Декова от София, която е фитнес треньор от 10 години. През март миналата година преобразува присъствените тренировки в онлайн срещи с физически упражения. И ги практикува до днес, от вкъщи, без да се е връщала в зала през месеците, в които това беше разрешено.

В момента Марина води група за начинаещи и група за напреднали, всичките са жени, общо 110 души.

Dir.bg потърси Марина Декова след заявката на управляващите за предстоящото отваряне на фитнес залите в началото на февруари.

Да се върнем година назад. Как реши да трансформираш твоя бизнес и имаше ли интерес към новата му форма?

"Това се наложи, защото групите, които водех, бяха за период от три месеца. Имаше тренировки, които дамите трябваше да си използват, тъй като бяха предплатили за тях. Така преминах към онлайн варианта и постепенно започнах да го разширявам и за нови хора, които имат желание да се включат. В началото групата ми беше от 20 човека и всеки следващ път се разрастваше двойно повече. В момента са 80 души в групата за напреднали, започнахме и с нова група от 30 начинаещи".

Марина Декова

Снимка: Личен архив

Как протича онлайн тренировката?

"Тренировките за напреднали са в рамките на 55 минути. За начинаещи са в рамките на 30-40 минути. Влизаме в платформата, в която провеждам тренировката. Говорим си, запознаваме се, ако не се познаваме. Споделяме си радостите и неволите. След това започвам да водя тренировката, леко, със загрявка. Постепенно навлизаме към по-основната част от тренировката, като стилът, който съм си разработила, е изцяло мой. Нито е високоинтензивна, нито е прекалено бавна. Комбинация от различни стилове - пилатес, йога, фитнес упражнения, които две години съм правила в залата. Комбинирала съм ги така, че да има моделът на стречинга, активацията на мускулите, да я има мобилността".

Ти не си се завръщала към присъствените тренировки от началото на пандемията, нали така?

"Точно така. Но честно казано имам такава нужда, защото енергията, която се обменя на тренировките на живо, е много по-различна. Да, имат резултат тренировките вкъщи, пестят време. Ако треньорът е адекватен, те могат да бъдат даже по-пълноценни от присъствените. Но просто енергията, която се обменя, когато се виждаме хора с хора, я няма на такова ниво, както на живо. Тъй като през почивните дни бях на събития и доста ме се приповдигнаха тонусът и настроението, лека-полека ще започна да правя формати и на живо".

След днешната заявка на правителството за предстоящо отваряне на залите от началото на февруари ти имаш ли готовност да се завърнеш с такива тренировки?

"Още не съм мислила. Засега нямам готовност. Не ми е дошло и желанието да го направя. Може би когато стане окончателно, ще взема решение. В момента не е необходимост, по-скоро ако го направя, ще е като нещо допълнително, а не задължително".