Около 50% от работещите във фитнес центровете са съкратени, не повече от 25-30% са посещенията на фитнес залите в сравнение с миналогодишния период.

Това съобщи Петър Ангелов, председател на Българската асоциация за здраве и фитнес пред БНР.

Около 50 хиляди са заетите във фитнес индустрията, отбеляза той. Фитнес залите бяха отворени преди две седмици. Браншът се смята за един от най-силно засегнатите от ограничителните мерки. "Тъй като ние нямахме дори теоретична възможност за приходи. Разходите в голяма степен останаха. Наемодателите не проявяват никакво разбиране и изпращат фактури през времето на затварянето", разказа Ангелов. 

След отварянето положението се влошава финансово, защото 30% посещения не значат 30% приходи, уточни Ангелов. "Защото повечето от хората са предплатили картите си и просто си ги използват."

Загубите за периода на затварянето до момента се изчисляват приблизително на 20 милиона лева.

"В нашата индустрия печалбата въобще не е толкова голяма, че да може да компенсира такива загуби. Смея да твърдя, че в близката една година, даже повече, няма да се върнем на старите нива, които бяха преди затварянето. Много от бизнесите, които са малки бизнеси, няма да оцелеят. Няма как да издържи бизнесът да си плаща кредитите, разходи в пълен размер и приходи 30%", подчерта Петър Ангелов.

От Българската асоциация за здраве и фитнес настояват за среща с премиера и други институции. "Ако не получим държавна безвъзмездна помощ, голяма част са застрашени. Вече има информация за фалирали бизнеси", допълни Ангелов.

Едно от исканията е да се намали ДДС от 20 на 9%. Това искане е входирано при спортния министър много преди да се чуе и да се говори за искането на ресторантьорския бранш, каза той.

Ако исканията на фитнес индустрията не бъдат чути, ще има протести, категоричен е Петър Ангелов. "Ние сме изправени до стената и нямаме накъде да отстъпваме", коментира той.

"Ролята на нашия бранш за възстановяване на здравето на нацията е много по-различна от всички други браншове. Нашият продукт е насочен към здравето - не само физическото, а и психическото здраве. От нашата индустрия се възползват може би над половин милион хора. Фитнесът не значи само вдигане на тежести", обобщи Петър Ангелов.