Българи вече търсят съдействие от посолството ни в Южна Африка, за да се приберат у дома, съобщи Министерството на външните работи. Те са блокирани заради ограниченията за пътуване, свързани с новия вариант "Омикрон" на COVID-19.

Към момента посолството ни в Република Южна Африка е получило сигнали с молба за помощ от 8 български граждани заради спрените самолетни полети. МВнР им оказва съдействие те да се завърнат в родината.

Вече десетки държави забраниха полетите от Южна Африка и още няколко страни в региона като мярка срещу разпространението на новия вариант на коронавируса.

Президентът на Южна Африка заклейми забраните за пътуване и ги нарече дискриминационни. Екип на bTV разговаря с посланика на РЮА, както и хора от няколко африкански държави. Според посланика на Южна Африка, затварянето на толкова много граници по света за негови сънародници е разочароващо.

Израел беше първата държава в света, която затвори границите за всички чужденци след новината за "Омикрон". А Мароко взе още по-крайни мерки и забрани на всички да напускат или да влизат в страната.

Спешна среща на министрите от Г-7

Вариантът Омикрон на коронавируса, който се предава по-лесно, изисква спешни действия. Това предупреждение отправиха министрите на здравеопазването на страните от Г-7, събрали се на спешно заседание, свикано от Лондон в понеделник вечер, предаде Франс прес.

"Министрите приветстваха достойната да служи за пример работа на Република Южна Африка, която съумя да открие варианта и да предупреди останалите страни", се казва в съвместно изявление на министрите на здравеопазването. В него се подчертава, че е от стратегическа важност да се осигури достъп до ваксините срещу коронавируса.

Страните от Г-7 се ангажират освен това да се борят срещу дезинформацията относно ваксините, да подкрепят изследванията, да продължават да работят в тясно сътрудничество със СЗО и с международни партньори, за да споделят информации и да следят варианта Омикрон. Те потвърждават и ангажимента си за даряване на ваксини.

Същевременно във Великобритания комисията от учени, които съветват правителството относно ваксинационната му кампания, препоръча да се предложи трета доза от ваксините срещу коронавируса на всички пълнолетни в страната. Досега третата доза се поставяше на хората над 40 години, но сега тя трябва да се предлага на всички и то след три месеца от поставяне на втората доза, а не както досега шест месеца, казаха експертите от комисията.

В САЩ съветникът на Белия дом по въпросите, свързани с коронавируса, Антъни Фаучи призова американците да си поставят бустерна доза от ваксините срещу коронавируса. В страната няма все още потвърдени случаи на варианта, който поражда безпокойство в целия свят и доведе до затваряне на граници на много места по света.

Фаучи заяви пред телевизия Ей Би Си, че САЩ са в повишена тревога заради новия вариант, който вече беше открит и в съседна Канада. Той само поясни, че хората, които са във възрастовите групи за бустерна доза трябва да си я поставят, без да изчакат разработването на специфична ваксина срещу Омикрон. Фаучи добави, че може дори и да не стане нужда от подобна специфична ваксина. "Това, което знаем е, че ваксинираните хора се справят по-добре с вируса, отколкото неваксинираните, особено, когато те са получили своята бустерна доза", заяви Фаучи. Той добави, че засега много неща не са известни за новия вариант и че е преждевременно да се твърди, че той е по-малко опасен и предизвиква по-леки симптоми.

Днес и представители на страните членки на СЗО се събраха да обсъдят ситуацията с новия вариант, допълва ДПА.

Междувременно английските власти съобщиха за още два нови случая на Омикрон, като и двата са свързани с Южна Африка. За първи потвърден случай съобщи и Испания - пътник, идващ от Южна Африка.

Русия обяви, че е в процес на разработване на версия на ваксината си срещу коронавируса "Спутник V", която да действа срещу новия вариант, в случай че настоящата версия на препарата не е достатъчна. Учените от престижния институт "Гамалея", които разработиха руската ваксина, обаче са убедени, че настоящите й версии "Спутник V" и "Спутник Лайт" позволяват да се неутрализира вариантът Омикрон.

На територията на Обединеното кралство вече има регистрирани 11 случая на Омикрон - 5 в Англия и 6 в Шотландия.

На специална пресконференция професор Джонатан Ван Там заяви, че Омикрон поражда голяма загриженост, но изтъкна, че не желае да се всява паника, а да се даде необходимото време от около 2-3 седмици, докато учените установят напълно параметрите на новия вариант.

Ще затвори ли Омикрон света в навечерието на празниците?

Все повече държави налагат ограничения за пътуване от и за редица държави в Южна Африка. Изцяло за чужденци вече са затворени Израел и Япония, Австралия отложи плановете за отваряне на границите си.

Депресирани и безпомощни - така се чувстват пътниците на летището в Йоханесбург съобщава БНТ. Те не могат да напуснат Република Южна Африка заради наложените от редица държави забрани за полети от страната. Напълно затворени за чужденци са Израел и Япония, редица държави изискват карантина и периодични тестове, за хора, които пристигат от няколко южноафрикански държави.

Мнозина вече обмислят как и дали да не променят плановете си за Коледа и Нова Година. Решението за ограничаване на пътуването към ЮАР предизвика недоволството на властите.

"Дълбоко сме разочаровани от решението на няколко държави да забранят пътуването от няколко южноафрикански държави, включително и от нашата, след откриването на вариант Омикрон. Това е ясен и напълно неоправдан отказ от ангажиментите, които много от тези държави поеха по време на срещата на Г-20 в Рим миналия месец", заяви президентът на ЮАР Сирил Рамафоса.

Oт СЗО за пореден път обясниха, че все още не е ясно дали Омикрон е по-заразен, дали протича по-тежко, дали има по-висок риск от повторно заразяване, дали "пробива" ваксините. Учени от цял свят продължават да изучават новия вариант на коронавируса.

В Женева започна тридневна среща на организацията, чиято крайна цел е международно споразумение за превенция на бъдещи пандемии. "Появата на Омикрон ни напомни, че макар мнозина да мислят, че сме приключили с COVID-19, той не е приключил с нас. Ако има нещо, което научихме е, че нито една област, държава, общност или човек не е в безопасност, докато всички не сме в безопасност. Появата на силно мутиралия Омикрон вариант подчертава колко опасна и несигурна е ситуацията, в която се намираме", каза Тедрос Гебрейесус, генерален директор на СЗО.