И днес протестиращите бяха плътно охранявани от служители на МВР. Първоначално им беше забранено да блокират Орлов мост, след което тръгнаха към президентството, предаде БТА. По пътя им за кратко беше затворено движението по бул. "Цар Освободител" между Народното събрание и "Дондуков 2", където недоволните граждани спряха за известно време. Шествието беше мирно, нямаше провокации и инциденти.

Още в началото организаторите на протеста прочетоха имената на личностите, включени в Обществения съвет при президента, който утре ще се събере за първи път, съобщи „Фокус”. Сред тях са лидерите на КТ "Подкрепа" и КНСБ Константин Тренчев и Пламен Димитров, но и председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев, председателят на КРИБ Огнян Донев, Цветан Симеонов от Българската търговско-промишлена палата и Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Янаки Ганчев - координатор на протестите от движението "Орлов мост", коментира, че в Обществения съвет гражданското общество не е представено, защото в списъка са имената на олигарси. Според него участниците в съвета ще обслужват своите интереси и ще продължават да водят България към задънена улица.

Част от протестиращите освиркаха имената на представителите на работодателските организации. Много от събралите се заявиха, че не са съгласни определени лица да участват в съвета при президента като представители на гражданското общество. Чуха се викове: "Долу Общественият съвет" и коментари, че се прави опит за подмяна на гражданското мнение, съобщи БГНЕС.
"Ние свалихме Бойко Борисов, ни сме улицата и няма да позволим подмяната", закани се обаче Ганчев, цитиран от БНТ.

По-рано днес, още преди да се разбере кои имена е включил държавният глава в списъка от 35 души, лидерът на РЗС Яне Янев обяви, че вчера той е имал едночасова среща в кабинета си с Огнян Донев. Депутатът също обяви собственика на "Софарма" и медиен бос за олигарх и призова Росен Плевнелиев да обясни защо се среща с такива хора.

Пред президентството тази вечер организаторите на протестите обявиха, че утре ще внесат специална подписка до държавния глава, с която ще протестират, че техен представител не е включен в съвета.

След това шествието отново тръгна към Орлов мост.
Когато стигнаха, протестиращите започна да проверява няколко от тях, което предизвика недоволството на протестиращите, коиото решиха, че те са задържани. Заради това множеството блокира движението на бул. „Евлоги и Христо Георгиеви” в посока към театър „София”. Част от протестиращите седнаха на земята. Жандармерията призова с мегафон всички мирни граждани да освободят пътното платно и да се разграничат от тези, които блокират движението. Те обаче опитаха да блокират трафика и в посока НДК.

Тогава полицаите започнаха да изблъскват останалите на шосето към тротоара. Координаторът на протеста Янаки Ганчев бе сред тези, които не искаха да освободят платното, и също бе избутан.
В крайна сметка, притиснати от униформените, всички протестиращи се изтеглиха до езерото "Ариана" и някои започнаха да се разотиват.

Ганчев призова недоволните да се съберат отново в неделя на Орлов мост в 10.40, за да тръгнат в 11.00 часа към президентството. Той отбеляза, че координаторите от 25-те града имат общи искания.

Петима души са били задържани по време на протеста в София, съобщиха по-късно пред „Фокус” от пресцентъра на СДВР. Единият от тях е на 17 години и е носел в себе си бокс. Задържан е още 18-годишен, който е имал в себе си спрей, както и 26-годишен без документи, с полицейски регистрации за наркотици и кражби. Другите двама са криминално проявени - 21-годишен, който е бил задържан преди време за хулиганство и кражба, и мъж на 27 години - за кражби и наркотици. Всички са отведени в 1 РПУ в София.

Варна

Над 400-500 варненци излязоха на поредния протест против високите сметки и искане за оставката на кмета Кирил Йорданов тази вечер. По традиция участниците се събраха край сградата на общината. Вместо плакати, протестиращите развяваха трибагреници. Шествието отново стигна до сградата на "Енерго ПРО", където бе посрещнато от полицейски кордон. Не се стигна до напрежение и ексцесии.

Товарни коли и таксита ще се включат в протестите във Варна, съобщи Васил Ценев, председател на синдикат "Авто-94". По думите му шофьорите ще излязат по улиците в събота. Колите ще тръгнат по два лъча и ще се съберат пред катедралата в града. Недоволството на шофьорите е основно заради цените на горивата и винетките.

В същото време, приятели на самозапалилия се Пламен Горанов запалиха свещи за негово здраве пред Общината, където той го направи.
Състоянието на 36-годишния мъж, който е с 80% изгаряния, продължава да е тежко, но стабилно, заяви пред БГНЕС полк. Ивайло Въжаров, началник на Военноморска болница-Варна.
Все още се търсят желаещи да дарят кръв за Пламен.