Възрастните хора с пенсии под прага на бедност - 526 лева, ще получат добавки за Великден от 100 лева. Това решиха депутати, които гласуваха окончателно поправки в бюджета на Държавното обществено осигуряване. Средствата, които ще бъдат необходими, са 59 млн. лева. Вносители на законопроекта са ГЕРБ-СДС и ДПС. 

Предложението бе гласувано със 138 гласа "за" и 42 - "въздържал се". Според приетите текстове законът влиза в сила от 1 април. По данни на НОИ, добавката ще получат почти една четвърт от българските пенсионери.

Дебатите в пленарната зала днес продължиха почти два часа.

Срещу подобно раздаване на пари се възпротивиха остро от ПП-ДБ. "Ние няма да участваме в това състезание кой е по-щедър и хората, които искат да разделят българските пенсионери по най-светлите празници. Истината е, че това решение е несправедливо. Петстотин хиляди души ще получат по 100 лева, а един милион и половина нищо, това е дискриминация", обясни Искрен Митев от ПП-ДБ.

"Вашата политика е измамническа, както всичко останало. Както телефонните измамници обещават, ти казват, че имаш да вземеш нещо, а след това те ограбват, и вие по същия начин. Не може да обвинявате който и да е тук, че е популист, защото основният човек, който е призован да бъде финансов и бюджетен разум, беше популист. За първи път имахме финансов министър без бюджетни ценности и вчера Николай Василев каза "най-прахосническият финансов министър, който сме имали", каза Красимир Вълчев от ГЕРБ-СДС.

"Радваме се, че се достигна до едно компромисно решение да има по 100 лева за пенсионерите под линията на бедност. Ние се радваме, че нашето предложение да се увеличат до 100 лева под линията на бедност беше прието, така че надявам да се приеме и в зала", каза по-рано Георги Георгиев от "Възраждане".

От ДПС обясниха, че предлагат добавките за най-бедните пенсионери, защото те са и най-нуждаещи се. Оттам допълниха, че биха подкрепили и предложение за добавки на всички пенсионери, но само при редовно правителство. "Ние смятаме, че в условията на драстично следкризисно увеличение на цените, с последваща криза на покупателната способност, най-уязвими са тези с най-ниски доходи, второ по този начин възстановяваме традиционните великденски добавки за една част от българските пенсионери", обясни Севим Али от ДПС.

От "БСП за България" настояваха подкрепа да получат всички български пенсионери, а не само най-бедните. Основният аргумент, тези с пенсия с един лев повече не са по-богати.

"Мястото на този дебат беше при приемането на бюджета за 2024 още тогава от "БСП за България" настоявахме за такъв тип политика, но в бюджета не беше отделена сума, която да покрие великденски надбавки. Това което ние предлагаме по сто лева за пенсионери до 526 лева и по 50 лева за всички останали", каза лидерът на БСП Корнелия Нинова.

От "Има такъв народ" разкритикуваха останалите партии. "Ще подкрепим предложението, но ми е чудно как в този момент намерихте най-уязвимата група от гражданите на Република България - пенсионери за предизборни агитации. Дами и господа, само дето не казвате: гласувайте за нас", каза Цветан Предов.

НОИ има готовност да изплати с пенсиите за май и великденските добавки

Пред журналисти в парламента подуправителят на НОИ Весела Караиванова-Начева каза, че Националният осигурителен институт има готовност и ще изплати с индивидуална ведомост заедно с пенсиите за месец май и великденските добавки. "Ще ги изплатим преди Великден, за да могат хората да ги получат така, както е предвидено за съответните празници", уточни тя. 

Начева посочи, че трябва да направят среща с "Български пощи", защото по-голямата част от пенсионерите получават своите пенсии и добавките чрез тях. "Създали сме съответната организация. Днес ми предстои разговор и среща с "Български пощи", за да мога да видя какъв е техният график. Имаме готовност. Каквото е необходимо колегите по места ще направят и в събота, и в неделя, така че да могат да достигнат тези суми до хората за празниците", увери тя.

По-късно от осигурителния институт обявиха и конкретните дати. 

  • НОИ ще започне изплащането на великденските добавки от 26 април, когато ще са налични преводите по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път.
  • Изплащането им чрез пощенските станции ще започне на 7 май, вторник, и ще завърши на 20 май, понеделник.
  • Преводите на сумите за майските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 май 2024 г.