Това заяви заместник-окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов, цитиран от bTV. По думите му Енев все още не е дал информация на разследващите и затова къде се е укривал през 15-те дни, след като открадна 1,5 млн. лв. от инкасото.

33-годишният охранител изчезна с парите на 22 юни, след което бе обявен първо за национално, а след това и за международно издирване. Вчера от адвокатска кантора в Пловдив са съобщили на окръжния прокурор, че техен клиент е Георги Енев, който иска да се предаде. Той се предал, но с раница с лични вещи – тоалетни принадлежности, говорещи, че се е приготвил да остане в ареста, каза Гавраилов.

Според него охранителят не е напускал България. "Енев е бил видимо спокоен, а от времето, през което е успял да се придвижи до прокуратурата след обаждането на неговия адвокат, се съди, че той е бил или в Пловдив или в околностите на града. Предполага се, че е бил на територията на страната през времето, през което се е укривал, тъй като в момента прокуратурата не разполага с други данни", допълни заместник-окръжният прокурор.

Той обясни, че една от версиите, по които разследващите работят е, че охранителят е имал съучастник. Обвинението, което е повдигнато на Енев, е за длъжностно присвояване в особено големи размери, за което законът предвижда от 10 до 20 години затвор. Ако той върне парите, то може да бъде намалено до 8 години лишаване от свобода.

"Засега Енев не е изразил желание сам да върне парите, но на по-късен етап това може да стане с оглед смекчаване на отговорността на охранителя", подчерта Гавраилов.

Сега охранителят е задържан за 72 часа в следствения арест. Окръжната прокуратура обаче е поискала вземане на постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража". От Окръжния съд в Пловдив съобщиха, че искането ще  се разгледа в неделя, 8 юли, от 15 часа в зала 2, предаде БТА.

В същото време от прокуратурата признаха, че от седмица знаят къде се намира малка част от откраднататасума. „Знаем, но пазим в тайна тази информация от седмица. В неделя, когато ще се разглежда искането за постоянна мярка „задържане под стража” на Георги Енев, ще бъдат оповестени подробности”, съобщиха от държавното обвинение, цитирани от Дарик радио.