Огромни опашки се извиха пред столичната "Пътна полиция". Те са най-вече от шофьори, които бързат да платят глобите си, за да нямат проблеми на границата след въвеждането на новата система на граничните пунктове, чрез която се проверяват всички водачи и пътници за задължения, съобщи Нова телевизия.

От "Пътна полиция" обясниха струпването на шофьори в КАТ с три фактора. Единият е желанието на нарушителите да си платят бързо старите задължения, защото скоро ще пътуват в чужбина. Отделно обаче много книжки изтичат скоро и сега е моментът за подмяната им. Честата дезинфекция на сградата също оказвала влияние. А на всичкото отгоре днес в КАТ с часове чакаха и шофьори, които са си платили санкциите, но системата на "Пътна полиция" не е отчела това и не могат да пътуват в чужбина.

Един от чакащите на опашката - Димитър Димитров, разказа, че е продал автомобил преди 5 години. Оттогава три пъти му връчват фиш за превишена скорост, въпреки че не е карал колата.

"В момента, ако спра на границата, пак този фиш е на мое име. Просто аз дължа някакви 400 лева за нещо, което аз не съм го направил. Управител съм на фирма, След два дни тръгвам за чужбина, на границата какво да правя? Кой ще дойде да ми плати тези нерви и разправии? Мисля, че не е коректно", коментира той.

Оказва се и че единственият начин шофьор да разбере дали и какви неплатени глоби има, е да отиде в "Пътна полиция".

Пътни експерти настояват да се направят спешни промени, за да не се образуват опашки.

"Да се даде възможност във всички общински и държавни услуги, където си вадиш паспорт или си сменяш шофьорска книжка, там да бъдат връчвани тези наказателни постановления. Там да се връчват, за да може да не се струват на границата хора и да стават километрични опашки", каза Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи.

Обсъжда се и вариант за въвеждането на пос терминали в патрулките на пътниците полицаи, за да могат шофьорите да плащат на място санкциите си, когато ги спрат на пътя.