Над 1928 неплатени фиша за повече от 363 700 лева са засечени до момента на ГКПП "Калотина", след като от една седмица на пункта работи система, която показва имат ли шофьорите неплатени глоби към "Пътна полиция".

На място през ПОС терминал вече са платени над 12 000 лева.

Проверки на водачи за неплатени глоби се извършват на 8 гранични пункта в страната. Ако бъдат установени такива шофьори, ще им бъдат връчвани съответни наказателни постановления, а ако глобата е дължима, ще им бъде отнемана и книжката.

Проверките ще се извършват както на излизане от страната, така и на влизане в България, обясниха от Гранична и от Пътна полиция.

За водачите, които имат влезли в сила глоби и в същото време те са незаплатени, ще бъдат отнемани шофьорската книжка и талона, а ако колата, която шофират е на тяхно име, тя ще бъде спирана от движение. Така на практика тези водачи ще могат да напуснат страната или да влязат в България, само докато се возят или като пешеходци.

От МВР обаче категорично опровергаха появилите се твърдения основно в социалните мрежи, че хора, които са с неплатени глоби, няма да бъдат пускани да напускат страната.