По думите на Тереза Мей през декември 2013 г. изтичат приетите през 2005 г. временни ограничения, които имат за цел да защитят британския пазар на труда, и те няма да бъдат удължавани.

„Лейбъристката партия” заяви, че ще подкрепи удължаването на тези ограничения. Мей обаче посочи, че това не е възможно поради законодателството на Европейския съюз, въпреки че тя се надява да ограничи щетите за британската икономика от премахването на ограниченията.
Тя е твърдо решена Великобритания да ограничи т. нар. pull factors - привличащите фактори, заради които хиляди безработни имигранти пристигат във Великобритания.

Страната може да забрани на имигрантите от Румъния и България, пристигащи в Обединеното кралство без работа, да ползват услугите на болниците от обществената система за здравеопазване (Националната здравна служба National Health Service (NHS), финансирана с публични средства), пише в . "Дейли мейл", като цитира Мей.

Според източници от Хоум офис се обмисля ограничаване на достъпа до основни обществени услуги за пристигащите без работа имигранти, като здравеопазване, образование, жилища и социални помощи.
Подробни предложения ще бъдат публикувани догодина, но прилагането на евентуалните забрани ще бъде трудно, отбелязва вестникът, цитиран от БТА. Публикацията припомня спорния закон в Калифорния "Предложение 187", който забраняваше на имигранти без документи да ползавт обществени услуги. Приет през 1994 г., той бе отменен след пет години, след като бе признат за неконституционен.

Вътрешното министерство на Обединеното кралство към момента не разполага с официална оценка за броя на румънците и българите, които могат да се възползват от новите си свободи, съобщиха bTV и "24 часа".

Преди около седмица британският евродепутат Годфри Блум предупреди, че през 2014 г. ще има безпрецедентна вълна от престъпления на Острова, ако не се попречи на румънските и българските граждани да имат свободен достъп до британските граници.

Преди около месец пък Лондон скандализира властите в София и Букурещ с информацията, че обмисля визов контрол, целящ предотвратяване на наплив от имигранти от някои държави на ЕС - по презумция бе сметнато, че става въпрос за българи и румънци. Тогава Мей бързо успокои, че британските власти нямали предвид българите, докато мислели за по-строг визов контрол.