Ще бъде създаден "електронен университет", който ще интегрира информационните системи на Пловдивското висше училище със софтуерна система за управление на образователния процес, обясни той, цитиран от БТА.

Предвидени са материали за обучението по 120 дисциплини в 55 специалности в университета.
Новата среда за виртуално обучение ще помогне да се формират две бакалавърски и три магистърски дистанционни програми, съобразени с изискванията на образователния пазар, добави Тотков.

По разчети на екипа по проекта 1200 студенти - 1000 бакалаври и 200 магистри, ще завършат поне един онлайн курс или модул. Ще има и програма за повишаване на квалификацията на 400 студенти и 60 университетски преподаватели, така че те да се подготвят за използване на формите за електронно обучение.

Предстои оборудване на зали за видеолекции във филиалите на ПУ.

Част от дейностите по проекта е издаването на тематичната осемтомна поредица "Електронният университет". Тя ще включва книгите "Е-обучението", "Електронното тестване", "Методика на е-обучението", "Свободен софтуер за е-обучение", "Мобилно обучение", "Е-българистика - език и литература", "Е-българистика - методика и практика" и "Пловдивски е-университет".

Просветният министър Сергей Игнатов призова вече висшите училища да  въведат онлайн обучението, за да се пренасочи вниманието към работещите, към хората над 25-годишна възраст и към тези от 35- до 40-годишна възраст.
"За да могат да привлекат тези работещи хора, да запишат не просто продължаващо обучение, бакалавърски, магистърски и докторски програми, и специализации, висшите училища трябва да имат електронно обучение. Тези кандидати за висше образование трябва да могат да участват в такъв интерактивен учебен процес, защото работят", обясни той.

Електронно обучение има в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и в Нов български университет.