Двамата мъже и двете жени, които атакуваха с камъни офиса на Македонския културен център в Благоевград излязоха от ареста без обвинения. Оказва се, че те са познати в града. Част от тях са служители в Озеленителното предприятие към общината. Един от тях е бивш кандидат за кмет. В ефира на "Здравей, България" по Нова телевизия общинските служители обясниха какви са причините за действията им.

"Аз съм инициатор на случилото се. Това не е вандалски акт. Показахме дълбокото си възмущение и недоволство от събитията на българо-македонската граница. Държавата ни беше унижена от РСМ", заяви Людмила Костадинова.

Станислав Илиев и Николай Иванов заявиха, че споделят мнението на инициаторката и също са участвали в акта.

"Трябваше да се покаже, че все още има будни българи, които се интересуват от държавата ни", каза Иванов.

При задържането на четиримата вътрешният министър Иван Демерджиев веднага информира колегата си Оливер Спасовски и настоя за подобно действие и от другата страна.

Прозорецът на клуба в Благоевград беше разбит на 4 февруари вечерта, навръх годишнината от рождението на Гоце Делчев, когато много българи не бяха допуснати до Северна Македония, за да почетат паметта на революционера. Отпред бяха намерени 4 камъка. При инцидента нямаше пострадали хора. Тогава кмета на града Илко Стоянов коментира, че целта за провокация е постигната. "В края на краищата провокацията, която се целеше, беше постигната с помощта на политиците от Северна Македония. В помещението няма никакъв живот и бяхме забравили, че съществува. След вчерашните събития последва реакция", коментира кметът. Според него това не е клуб, а помещение, което е било създадено с цел да му се случи това, което му се случи. В него нямало никакъв живот и дори бил забравен до инцидента.

След задържането на четиримата, той каза: "Ако се докаже вина на общинските служители за чупенето на витрината на македонския клуб в Благоевград, ще приложа принципа на реципрочност на наказанията - ще накажа работещите с абсолютно същото наказание, с което ще бъдат наказани митничари, гранични полицаи и други служители в Северна Македония, които предизвикаха психическо и физическо насилие над множество българи".