Община Перник и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) могат да не повишат цените на ВиК услугите в града, ако решат, коментира пред журналисти Ивайло Касчиев - директор на Дирекция "Водоснабдителни и канализационни услуги" в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

Днес КЕВР разгледа на открито заседание предвиденото увеличение на цените на ВиК услугите от 1 януари 2020 г., като на 23 декември ще вземе окончателното си решение. От 1 януари 2020 г. се очаква цената на водата в Перник, който е на воден режим, да поскъпне с 3,29 на сто. 

По този повод Касчиев отбеляза, че Комисията за енергийно и водно регулиране утвърждава пределни цени.

Ивайло Касчиев припомни, че ВиК дружеството в Перник е с ограничена отговорност. Община Перник също е собственик на част от неговия капитал и участва в управление му. Освен това МРРБ притежава 51 процента от капитала на ВиК Перник и е мажоритарен собственик. Затова регионалното министерство може да спре предвиденото от КЕВР увеличение на ВиК услугите с 3,29 на сто от 1 януари 2020 г., обясни директорът на Дирекция "ВиК" в КЕВР.

"Всяка асоциация трябва да си прецени дали цените на ВиК услугите да бъдат въведени и откога", изтъкна Ивайло Касчиев.

КЕВР е отправяла искане до МРРБ с предложение да се въведе лицензионен режим за ВиК дружествата. От министерството обаче са отказвали да се въведе такъв режим, смятайки, че не е правилно, каза още Касчиев. Според него въпросът дали да се дадат повече правомощия на КЕВР, за да може регулаторът да има по-голям контрол върху ВиК дружествата и да ги лицензира, трябва да бъде решен от Народното събрание.

По-рано днес омбудсманът Диана Ковачева препоръча в районите с нарушено водоподаване, какъвто е случаят в Перник, да не се променя цената на водата.