Това каза на заключителна пресконференция министърът на образованието и науката проф. Николай Денков.

Постигнатото в средното образование

Той отбеляза, че в средното образование усилията са били насочени към подготовката на държавните зрелостни изпити, на националното външно оценяване и на приема след завършено основно образование.

Вече са осигурени всички условия за успешно организиране на матурите и изпитите след седми и осми клас. За първи път от тази година ще има и национално външно оценяване на компютърната грамотност на всички десетокласници.

Открита е процедура по оценяване и одобряване на проекти на учебници и учебни комплекти за трети, седми и девети клас, и по чужд език.

Учебните материали за втори, шести и осми клас ще бъдат готови за началото на новата учебна година, като бяха съкратени някои от сроковете, така че издателите да успеят да се справят навреме, заяви заместник-министър Мария Гайдарова.

Заради зачестилите прояви на агресия е разработен междуинституционален план за нейната превенция и за засилване на сигурността в училище. Той съдържа 22 конкретни мерки.

Подготвят се и промени в наредбата за приобщаващото образование, с които се въвеждат ясни процедури за координирано действие на институциите при прояви на тормоз.

От следващата учебна година се въвежда новата специалност - "Приложен програмист". Готови са и 92 нови рамкови програми в професионалното образование. Разработени и приети са 11 Национални програми за детските градини и училищата.

За първи път се финансира и Национална програма за предучилищното образование, както и за ИТ обучение, отчетоха от МОН.

Промени срещу научното плагиатство

За първи път подготвихме промени за установяване на научно плагиатство,
заяви министър Николай Денков по повод подготовката на проект за изменение на Закона за развитие на академичния състав. Документът е публикуван за обществено обсъждане, което приключва на 9 май.

Придобитите чрез кражба на интелектуален труд степени и длъжности ще могат да бъдат отнемани, заяви проф. Николай Денков

Приемът в университетите е обвързан по-тясно с реализацията на абсолвентите на пазара на труда, посочи още министърът. По думите му приемът на студенти е намален с 8%, за да съответства на по-малкото завършващи ученици.

Намален е субсидираният прием в професионалните направления с много слабо търсене на висшисти от страна на бизнеса. За сметка на това с решение на предишния кабинет е увеличена издръжката на един студент в направленията с най-ниска субсидия.

В свършеното от служебният екип на МОН е още актуализация на Националната стратегия за развитие на научните изследвания, необходима за ОП "Наука и образование за интелигентен растеж" и "Иновации и конкурентоспособност". Проектът е подготвен за внасяне в Министерския съвет, след което ще бъде изпратен в Народното събрание.

Готова е и актуализирана Национална пътна карта за научна инфраструктура.

Четвъртият приоритет в работата на МОН е ОП "Наука и образование за интелигентен растеж", заяви министър Денков като припомни скандала за замразените средства по програмата. Затова екипът на МОН веднага е започнал преговори с представители на ЕК и е изготвил план с 14 конкретни мерки, които да позволят размразяването на средствата.
 
При преговорите министерството успя да сведе до минимум риска от загуба на средства по програмата и затова финансова корекция ще бъде наложена като процент не от цялата сума, договорена до момента по приоритетните оси за образование - 340 млн. лева, а като процент от 42,630 млн. лв., заяви министър Денков.

Той предупреди, че "България може да загуби десетки милиони левове, ако новият кабинет не спазва мерките и графика за преодоляване на проблемите и закъсненията по ОП, изготвени от служебния екип на МОН".