Областният управител на София Иван Кючуков, който е от квотата на партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", забрани всякакъв вид заснемане на местата, където са настанени бежанците от войната в Украйна, намиращи се на територията на област София, съобщиха от пресцентъра на областната управа.

В решението на Кючуков не се посочват мотиви.

В България са пристигнали почти 300 000 украинци от началото на войната в Украйна преди преди 100 дни. От тях временна закрила и подслон от държавата са получили над 110 000 души.

Общо в места за настаняване и държавни бази се намират над 56 000 украинци. След като бяха преместени от хотелите край морето бежанците, бяха прехвърлени в буферни лагери в Елхово и Сарафово. След това украинците бяха разпределени в няколко държавни бази - ученическия лагер в Ястребино, почивната станция на "Мини Марица Изток" в Старозагорски минерални бази, Боровец, Пампорово и Велинград. 

Над 65 обекта в Слънчев бряг, над 20 в Китен, над 15 в Поморие и над 15 в Несебър, както и обекти в други курорти по Черноморието са кандидатствали по Програма за хуманитарно подпомагане на разселени хора от Украйна досега. Повече от 400 от обектите, кандидатствали по програмата, са вписани в Националния туристически регистър.