Средствата за обезщетенията, които искат семействата на двете разменени бебета от болница "Шеайново", ще бъдат осигурени от бйюджета на София, заяви общинският съветник Яна Тодоранова, предаде bTV.

Вчера адвокатите на двете семейства съобщиха, че ще искат обезщетение от общо 600 000 лв. Сумата е за причинени неимуществени вреди и според адвокатите тя няма да е само за родителите на децата, а и за близкия им семеен кръг. Предложенията за доброволно решаване на спора ще бъдат внесени в лечебното заведение. След като внесат исковете в болницата, те ще трябва да се обсъждат и гласуват от Столичния общински съвет.

Тодоранова подчерта, че първо трябва да мине цялата съдебна процедура.

"Процедурата е много ясно разписана. Човешкото страдание може много трудно да бъде остойностено. Важно е, че вече има троен контрол в болницата, така че в следващи случаи рискът от подобна грешка да се сведе до минимум", каза председателят на Комисията по здравеопазване към Столична община д-р Антон Койчев.

"Това са може би едни от най-сложните случаи, когато трябва да се вземе решение по справедливост. В такива случаи компетентен е българският съд. След законовата процедура и ако претенцията бъде насочена към Столичния общински съвет, ние ще вземем своето решение по справедливост, но и с грижа към публичния ресурс", каза зам.-председателят на Комисията по здравеопазване към Столична община Милка Христова.