Разрешаваме на общопрактикуващите лекари да изписват безплатни рецепти на пациентите с коронавирус. Решението влиза в сила от днешна дата. Рецептите ще са електронни. Това съобщиха на брифинг от Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса след проведеното си по-рано тази сутрин извънредно заседание.

Рецептите са само за здравноосигурени пациенти. Досега болните от коронавирус можеха да взимат такива лекарства само от Covid-зони. 

Второто взето решение е, че НЗОК преразпределя средства на лечебните заведения с разкрити над 10 процента Covid-легла и нуждата от финансови средства, за да се укрепи ситуацията там. Искаме те да са финансово обезпечени, така че да не срещат затруднение в лечебната дейност, добави заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов. 

Управителят на касата проф. Петко Салчев добави, че експертите са направили различни разчети.

На предишното заседание на Надзорния съвет бяха вдигнати месечните стойности до края на годината или всъщност 688 милиона. Има 51 милиона за неразплатени дейности 2017-2018 година и вчера подписах плащания за 190 милиона, а месечната стойност е 229 милиона лева. Именно този остатък за всеки месец ще бъде преразпределен допълнително на болнични заведения. Единственото условие е да имат 10% ковид легла, каза още той.

Средно 39 млн.лв. на месец ще се разпределят за болниците до края на годината, в които се лекуват пациенти с COVID-19, каза управителят на НЗОК проф. Петко Салчев.

Мисля, че не е време да говорим за оставки сега. Имах среща вчера с всички директори на столични болници и те приеха този вариант на преразпределение, заяви проф. Салчев в отговор на въпрос. 

За всеки преразпределен лев ще искаме строг отчет и ясни правила как са похарчени средставата, категорични са от НЗОК.

От следващия месец - ноември, сумите за медиците на първа линия не са 1000, а 1200 лева. За октомври те ще получат по 1000 лева във връзка с изработеното миналия месец, уточни управителят на касата.

При ниска заболеваемост - парите намаляват. При висока като сега - те се увеличават, така че напълно синхронно е това, което правим. Средствата се разпределят справедливо и адекватно, категорични са от НЗОК.

Ще обсъдим исканията на фармацевтите и най-вероятно ще направим и среща с тях. Може би ще се наложи разширяване на дейността. Ще намерим решение може би идната седмица, казаха от НЗОК в отговор на въпрос на БНТ относно искането на бранша на фармацевтите за увеличаване на заплащането им.

Ако сега въведените мерки не дадат ефект, ще се премине към по-строг контрол. Нещата са непредсказуеми, категорични са от НЗОК.

Засега локдаун не се налага, за това се мисли само, ако нещата излязат от контрол. Много са параметрите, така че въпросът е комплексен, категорични са здравните експерти.