Няма желаещи да купят къщата музей "Пейо Яворов" на столичната улица "Раковски". И вторият търг, който беше днес, се провали поради липса на наддавателни предложения. В рамките на месец взискателят може да поиска определяне на нова начална стойност на имота и насрочване на следваща публична продан, обясни Валентин Василев от кантората на частния съдебен изпълнител.

От Столичната община потвърдиха желанието си да купят имота, но не и докато не бъдат изчистени неяснотите около него.

Насрочването на търгове може да продължи до безкрайност, докато не се появят основания процесът да спре. Те могат да са най-различни, обясни Валентин Василев от кантората на частния съдебен изпълнител: "Молба за спиране, молба за прекратяване, споразумение между страните, доброволна продажба - какви ли не варианти. Ако взискателят поиска, първо ще бъде насрочена актуализация на стойността на имота. Ако в същата молба фигурира и искане за продажба, при определяне стойността на имота, ще бъде определена и нова продажба. Един месец нищо няма да се прави по този въпрос. След това, ако има съответната молба, процедурата ще бъде подновена".

От пресцентъра на Столичната община обясниха, че не са участвали в днешния търг заради това, че още не са изчистени неяснотите около имота.

При първия търг, който беше в средата на ноември, кметът на София Йорданка Фандъкова обясни, че продажбата на този етап би била рискова за всеки купувач: "Съдебният спор, който доведе до тази публична продан, не е завършил, последното дело е през февруари. Рискът за всеки евентуален купувач, докато не се произнесе ВКС и да се реши окончателно случаят, е огромен. Това е мнението на юристите. Има и още две вписани възбрани върху имота, освен тази, заради която е обявена публичната продан. Има и поредица разминавания в документите за собственост."

От Столичната община потвърдиха, че искат да придобият къщата музей, но при ясни условия. Беше обещана и финансова подкрепа от държавата.