Нямаме никакви съмнения за болни и заразени от новия коронавирус на борда на чуждестранния кораб, пристигнал в Пристанище-Бургас. Това каза за БТА директорът на Регионалната здравна инспекция /РЗИ/ в града д-р Георги Паздеров по повод информация, че в района на пристанище "Изток-2" е акостирал товарен кораб с китайски екипаж на борда.

Повод за паника няма, тъй като корабът два месеца е бил в океан. По сведения на капитана на кораба, на борда няма моряци с респираторни оплаквания, информира за БТА Паздеров.

Корабът е бил посетен от двама инспектори от Граничния здравен контрол. Премерени са температурите на всички от екипажа, установено е, че няма болни, заяви Паздеров. Разписани са протоколи, взети са всички предпазни мерки. По думите на Паздеров няма наложена забрана екипажът да слиза от плавателния съд, тъй като 14-дневният инкубационен период отдавна е минал.

Според източници на БТА, корабът пътува от Южна Корея и плава под флага на Хонгконг. На борда му има около 25 души екипаж. Плавателният съд е дълъг около 200 метра.

По непотвърдена информация корабът е натоварен с машини и съоръжения, които трябва да бъдат доставени до Азербайджан.

В Бургас корабът няма да стои дълго, каза Паздеров.

Днес стана ясно и че на всички работещи на медицинските пунктове, както и на екипите на спешна медицинска помощ и на инфекциозните отделения на болниците, вече са разпределени допълнителни количества лични предпазни средства.

Днес на 28-те регионални здравни инспекции отново бяха дадени подробни указания за координиране на действията с всички лечебни заведения, центрове за спешна помощ и филиалите към тях, гранични контролно-пропускателни пунктове, летищни и морски власти. Това се налага във връзка с изпълнението на дейностите, възложени от Националния оперативен щаб, сформиран вчера, 24 февруари.

Мерките са свързани с обслужването на новооткритите гранични медицински пунктове на сухоземната граница, които ще изпълняват задачи по опазване на страната от внос на новия коронавирус.

Снимка: Булфото

На всички работещи на медицинските пунктове, както и на екипите на спешна медицинска помощ и на инфекциозните отделения на болниците, вече са разпределени допълнителни количества лични предпазни средства. На органите на здравния контрол са осигурени подвижни дезинфекционни апарати за дезинфекциране на помещения, дезинфекционни средства и други.

Дадени са указания за привеждането в пълна готовност на всички инфекциозни структури в страната за хоспитализация, диагностика и лечение на евентуални случаи на заразяване с COVID-19.

Разкриват се и две нови лаборатории, в които лечебните заведения ще могат да изпращат проби за новия коронавирус. Двете лаборатории ще започнат работа до края на седмицата - съответно в градовете Варна и Стара Загора. До днес, 25 февруари, в Националната референтна лаборатория за изследвани 43 проби, като всички са отрицателни.

Министерството на здравеопазването подчертава, че предприетите мерки са превантивни. Към момента в България няма регистриран случай на новия коронавирус. При грипоподобна симптоматика и пребиваване през последните 14 дни в Северна Италия или в континентален Китай гражданите следва незабавно да се обърнат към своя общопрактикуващ лекар, а в случай че нямат такъв - към регионалната здравна инспекция по местоживеене/ местопребиваване.

Припомняме, че всички налични документи и указания, включително и препоръките на Световната здравна организация и Европейския център за контрол и превенция на заразните заболявания, са преведени и публикувани на сайта на Министерството на здравеопазването (в две отделни рубрики - "За граждани" и "За медицински специалисти"). Същите са налични и на електронните страници на Националния център по заразни и паразитни болести и на тези на регионалните здравни инспекции.

Снимка: БТА

Двуседмичният период на карантина в домашни условия трябва да е чрез платен или неплатен отпуск, каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев след заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество в отговор на въпрос, свързан с новия коронавирус. Не може да се издаде болничен лист за 14-дневния период на карантина, тъй като няма нормативно основание за това.

Когато гражданите влизат в страната ни и имат температура, констатирана с термокамера, медицинските органи ги поемат и пациентите постъпват в лечебно заведение, допълни той. Ако български гражданин идва от район, засегнат от вируса, но няма температура, той трябва да остане в дома си и да уведоми работодателя си за това, посъветва министър Ананиев.

В сайта на МЗ са публикувани конкретни указания за поведение, за мерки и наблюдение.