За момента няма никаква причина да се променят мерките в училищата. Има много леко увеличение на броя на карантинираните учители и ученици, каза министърът на образованието Николай Денков пред журналисти.

211 паралелки и групи в детските градини учат онлайн, като са преминали към дистанционната форма заради случаи на коронавирус. Има много леко увеличение на броя на учителите и на учениците, поставени под карантина, но това беше очаквано, посочи министърът.

По думите му към момента има второ "плато" в нивото на заболелите и е много важно каква ще бъде ситуацията в предстоящите две седмици. Ако се задържи "плато", означава, че мерките работят добре, но ако има по-рязко нарастване, е възможно да се приложат допълнителни мерки, допълни той. Най-много са паралелките и групите в детските градини във Видин, които са под карантина, а най-малко са във Враца.

Макар и бавно, има устойчиво увеличение на броя на ваксинираните учители, като досега общо с поставена първа и втора доза на ваксина срещу коронавирусната инфекция са над 35 на сто от учителите.

Министърът на образованието заедно с министъра на здравеопазването участваха в откриването на учебната година в Медицинския университет.

"Вие, като бъдещи медици в България, ще задавате стандартите за това как България ще се справи с предизвикателствата", обърна се министър Денков към студентите. А здравният министър си направи шега със студентите, като им каза, че дискотеките в Студентски град ще работят без ограничения, ако всички се ваксинират.

"Медицината е древна специалност и професия, тя е науката и икономиката на бъдещето", допълни той. По думите му все повече ще се инвестират средства за това хората да живеят все по-дълго и качествено, каза още Стойчо Кацаров на студентите.