В София-град към момента няма да бъде обявявана грипна епидемия. Случаите намаляват в цялата страна, включително и в столицата, заяви пред журналисти здравният министър проф. Христо Хинков, който присъства на официалното откриване на хеликоптерна площадка на покрива на столичната болница "Св. Екатерина".

По думите на министъра за София-област все още са високи данните, но там зависи от МОН дали ще бъде обявена грипна ваканция или ще има онлайн обучение.

"Нещата се подобряват. Имаме данни че намаляват случаите, намалява грипната епидемия, тоест - пречупва се върха", добави проф. Хинков. 

В Бургас Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания реши на свое заседание грипната епидемия в областта да бъде преустановена от сряда, заради значителен спад на случаите на заболели. Грипната ваканция за учениците също се прекратява и те трябва да се върнат в класните стаи на 7 февруари.

Грипната ваканция и онлайн обучението обаче остават в сила в някои области на страната и след междусрочната ваканция, която е до днес - 5 февруари.

В Пловдивска област учениците ще бъдат в грипна ваканция до 7 февруари без да учат в електронна среда. Това важи и за учениците във Великотърновска област.

В Ямболска област онлайн обучението е до 6 февруари включително (от РЗИ обявиха, че грипната епидемия в областта не се налага да бъде удължена), в София-област - до 7 февруари, а в област Перник - до 9 февруари.

Грипната епидемия във Варна ще продължи, но от утре учениците ще се обучават присъствено. Това каза днес след заседание на комисията за борба с грипа и острите респираторни заболявания директорът на Регионалната здравна инспекция проф. Цонко Паунов. Той уточни, че в момента заболеваемостта е 219 на 10 000 души население. По думите му в сравнение с миналата седмица има спад на заболеваемостта във всички възрастови групи.

И Добрич е в грипна епидемия, но засега няма решение за грипна ваканция или обучение от разстояние.

В област Сливен е обявена грипна епидемия от 6-и до 12-и февруари, съобщи за БТА директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Николина Иванова. Учениците там ще продължат присъствено обучение. Регистрираната заболяемост е 259,54 на 10 хил. души.

От утре се отменя грипната епидемия в Смолянска област, където също се наблюдава спад на заболелите, и отпадат наложените противоепидемични мерки.