Диана Ковачева, която зае мястото на Мая Манолова като омбудсман, заяви, че едни от водещите теми, с които ще се заеме, са монополите. Много е важно съдът да следи за неравноправни клаузи, Законът за личния фалит, "Топлофикация" - също. Тези приоритети изброи в работата си новият омбудсман Диана Ковачева пред bTV.

"Позицията на омбудсман е много важна за страната. Отговорността е огромна. Мая Манолова взе решението да подаде оставка бързо и нямах време да се подготвя психически за рокадата. Тя ми каза, че е решила да работи по друг начин за гражданите и да се яви на изборите за кмет на София. Наследството, което ми оставя е една активна институция", каза още Ковачева.

"Институцията има потенциал. Тя е жива, докато гражданите имат доверие в нея. Работата не е лесна. Органът няма пряка законодателна власт. Фактът, че има внесени 27 законодателни инициативи в Народното събрание, от които 9 са уважени, обаче показва, че има добро сътрудничество. Има няколко важни законопроекта, които трябва да бъдат приети първо, като Законът за свръх правомощията на банките", допълни новият омбудсман.

"Институцията на омбудсмана трябва да е много настойчива. Не можем да вземем отношение във връзка със съдебната система", разясни тя.

От думите ѝ стана ясно, че гражданите трябва да получават справедливост.

"Съкратеното съдебно следствие е важно по отношение на голям брой деяния, защото над 50% от делата минават по тази процедура и това ни спасява от спиралата на бавното правосъдие. Посланието тук е, че наказанието идва бързо и е неизбежно. В тези случаи съкратеното съдебно следствие е полезно и трябва да остане. Но в случаите на деяния, които са тежки и умишлени, с причиняване на смърт, които шокират със своята жестокост, трябва да има ограничение." , коментира Диана Ковачева.

Според нея трябва да бъде премахната възможността с едно самопризнание да се избегне най-тежкото наказание - доживотен затвор без право на замяна.

"Вчера в институцията постъпи подписка от 5 000 граждани, които настояват това да се случи. Видяхме и че Министерството на правосъдието предложи свой вариант на промени. Те задължително трябва да бъдат обсъдени, за да се намери правилния баланс, защото общественият интерес налага промяна по отношение на тези процедури", коментира омбудсманът.