96% от родителите на бъдещите гимназисти са подали заявленията за прием онлайн. Това заяви на брифинг старши експерт Ваня Станчева на брифинг в МОН.

Учениците, участвали в Националното външно оценяване, са: 10 651 по БЕЛ, а по математика 10 619. Подадените заявления за класиране са 10 243.

Най-желани в София

- Паралелка в 22-о училище с профил чужди езици - английски и испански

- Първа английска гимназия - английски с испански, английски с немски

- Паралелка испански с английски на 164 ГПИЕ

- Втора английска гимназия за паралелка английски с немски

На практика, в столицата най-желаните паралелки са с профил чужди езици.

Балове

Най високият минимален бал е в Софийска математическа гимназия - 492.75 точки е последното класирано дете.

В първата десетка на училищата има размествания

На първо място е Математическата гимназия в София, където в сравнение с миналата година, тази година се приема с още по-висок бал. На второ място е Немската гимназия, там приемът е по квоти, а последното класирано дете е с бал 4.640.

На трето място се размества ТУЕС, а на четвърто място минава 73-то училище - Втора немска гимназия, на пето място е Испанската гимназия, на шесто място - е Първа английска гимназия.

Сред професионалните гимназии - първи ТУЕС, на втори място училището по изящни изкуства, на трето - Банковата гимназия, огромен скок има Професионалната гимназия по дизайн.

"Баловете в най-желаните училища се покачват. Хубаво е, че все повече ученици се записват с нов език", добави шефът на РУО София Ваня Кастрева.

"Децата имат добри резултати - софийските ученици нямат спад на резултатите от матурите. Учителите, мотивацията, труда и добрата подготовка също са подпомогнали високите резултати", коментира още тя.

На първо класиране е закрита само една паралелка, за която е кандидатствало само едно дете, тя е в в училище, което няма да окаже влияние върху образованието, казаха от МОН, без да уточняват кое е школото.

Не е закрита нито една професионална паралелка.

Некласираните ученици са 1206- 1006 от тях от София, свободните места са 914.

Ученик е имал в списъка си 236 желания за гимназии, като е бил приет на 23-то си желание, разкри д-р Ваня Кастрева, началник на РУО - София-град.

С най-висок бал - 499.5 са четирима ученици - трима от София и един от Варна.

Записването става от утре със свидетелство за основно образование, а за професионалните училища и с медицинско.