Заради възпрепятстването на ветеринарните власти да ликвидират огнището на чума по дребните преживни животни в град Болярово и продължаващото разпространение на заболяването извън община Болярово, Европейската комисия ще предприеме нови санкции срещу България. Това съобщават от Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/.

Изготвен е проект за изменение на действащо решение, според което ще бъде увеличена територията с наложените рестрикции. Вместо 7 погранични общини, санкциите ще обхванат целите Бургаска, Ямболска и Хасковска области.

Според новите ограничения ще бъде забранено излизането на животни и добитата от тях продукция извън упоменатите области. Проекторешението ще мине на писмена процедура и се очаква да бъде публикувано от ЕК следващата седмица, посочват от БАБХ.

Българската агенция по безопасност на храните нееднократно алармира за опасността за нови рестрикции, след като стопаните на стадото в Болярово Ана Петрова и съпругът й Тодор, заедно с техни съмишленици, повече от два месеца възпрепятстват ветеринарните власти да унищожат огнището на заразата във фермата в Болярово, където бяха открити положителни проби за чума по дребните преживни животни.

Междувременно 11 животни умряха, според стопаните - от преяждане, информират от агенцията.

След заседание на областната епизоотична комисия в Ямбол на 18 септември официалните ветеринарни лекари от Областната дирекция по безопастност на храните са извършили аутопсия на една от умрелите овци. Съгласно протокола за аутопсия животното не е имало типичната находка за прехранване с концентриран фураж. Констатирано е, че той е само 10 на сто от търбушното съдържание. Липсват и други признаци за прехранване със зърно.

На 18 септември стопаните на фермата в Болярово и техните съмишленици не позволиха на ветеринарните власти да извършат инвентаризация на наличните животни в обекта, поради което не бе възможно да се определи реалната смъртност в стадото. Стопаните са възпрепятствали и взимането на кръвни проби, а наличието на антитела за чума по дребните преживни животни не може да бъде констатирано на база аутопсия.