Култовото заведение "Какао бийч" в Слънчев бряг и бар "Хедон" в Созопол са затворени за неопределен период от време. Това стана ясно след срещата на вицепремиера по икономическата и демографската политика Валери Симеонов с директора на Регионалната здравна инспекция в Бургас - д-р Георги Паздеров, съобщи Burgas24.bg.

Двете заведения многократно са нарушавали издадените предписания на РЗИ за допустимите нива на шум.

Новите изменения в закона за шума ще бъдат приети най-рано през септември, тази година, прогнозира Симеонов в Бургас. По думите му, въпреки липсата на официално приети нови правила, към днешната се прилагат сега съществуващите, залегнали в закона и то с цялата им тежест.

"Независимо от това, че още няма нов закон всички имат правото на почивка. Продължаваме да действаме, продължаваме борбата срещу шума. В началото на сезона направихме показна проверка в Слънчев бряг, за да покажем, че тази година законът ще се спазва. Въпреки тази демонстративна проверка в началото на сезона се оказа, че още има нарушители. Продължават да газят закона. Това наложи и нови проверки. Стигна се до първите два случая, при които се стигна до окончателно затваряне на обекти. Четвърти ден, заведения на "какаовият плаж" и едно заведение край Созопол, са затворени", заяви Симеонов, цитиран и от Дарик.

Това не е вендета, допълни вицепремиерът и уточни, че въпросните е приложена крайната мярка, предвидена в закона за шума. И двете заведения за проверени на 8 юни.

Направени са констативни протоколи, издадени са предписания за отстраняване на нарушенията. Независимо от това при проверка на 5 август са установени същите нарушения в Слънчев бряг и Созопол. Проверката била извършена по време на концерти, стана ясно от думите на Симеонов, които събрали хиляди туристи.

Към момента не е ясно дали предписанията за затваряне на заведения са обжалвани. Мярката обаче, стана ясно от думите на вицепремиера, е временна и ще трае докато не бъдат отстранени нарушенията и не бъдат приложени мерки по обезшумяването.

"Благодаря на РЗИ за смелостта и принципността, с която си свършиха работата и на МВР, че съдействаха. В медиите се въртят изявления, че имало техническа повреда или пръскане за мухи, но това не е вярно. Затворени са! Двата случая имат нужда от оповестяване, за да имат възпитателен ефект. Ще бъдем безкомпромисни, ще продължаваме да прилагаме закона. Това е новата чума на 21 век", категорично заяви Симеонов.

По думите му в Несебър и Созопол наредбите за вътрешния ред са отменени от началото на тази година - по разпореждане на прокуратурата. До този момент обаче и двете общини не са приели нови такива. "Тези две общини нямат наредби - така се връзват ръцете на МВР. Затова се наложи да приложим нова методика по отношение спазването нормите на шума", каза още вицепремиерът, но каква точно методика - не уточни.

От началото на сезона в РЗИ са постъпили множество сигнали, свързани с тишината. Направени са десетки проверки. Издадени са 84 предписания и протоколи, 6 акта за административно нарушение и 22 заповеди за спиране на озвучаването след 23.00 часа.