Както бе планирано, системата стартира едновременно в 183 управления на 28-те областни дирекции в страната и 30-те пункта за персонализация на данните. Над 1000 потребителя, от които 300 биометрични станции, са ползвали системата едновременно. Именно отова е наложило донастройването й в някои райони, от което е произтекло забавяне и временно затруднение в обслужването.

Дирекция "Български документи за самоличност" поднася извинения на гражданите, които в днешния първи работен ден са проявили силен интерес да сменят своите документи, за причинените неудобства. Дирекцията уверява, че се полагат всички усилия за бързото оптимизиране на процеса, се казва още в съобщението на МВР.

По-късно оттам уточниха, че към 16.00 часа в страната са приети 11 800 заявления от граждани, като 7400 от тях са преминали и през биометричните станции. Само през първия час на гишетата в страната са обработени повече от 900 заявления.

В следващите няколко дни са възможни кратки технически прекъсвания и известно забавяне в обслужването на гражданите поради синхронизирането на системата. Технически екипи от МВР са в готовност за реагиране при необходимост от отстраняването на възникнали затруднения, посочват от ведомството.

От ведомството напомнят, че подмяната на личните документи не е задължителна, а срокът на валидност на документите от стария тип е удължен с шест месеца - за лични карти и за шофьорски книжки, именно за да се избегне струпването на хора през първите дни от издаването на новите лични документи.

“Днес в страната стартира издаването на ново поколение български документи за самоличност. С днешното влизане в експлоатация на тези документи покриваме една от основните мерки по Шенген, съобразяваме се изцяло с европейското законодателство за въвеждане на документи, които имат необходимата надеждна защита срещу подправка и фалшификация” , заяви днес в Пловдив министър Цветан Цветанов при официалния старт на издаването на новите документи за самоличност.

От сутринта в София и други градове на страната се образуваха опашки от желаещи да сменят документите си.