Новата грипна вълна от вирус тип "Б" обхвана страната и затворя училищата. Поради повишаване заболяемостта от грип и остри респираторни заболявания, на регионалните управления на образованието в областите Шумен, Бургас и Перник, както и в общините Варна и Благоевград, е препоръчано преустановяване на учебните занятия във всички училища от 4 до 6 март, включително, съобщиха от здравното министерство.

Учениците ще бъдат в клас отново в понеделник - 9 март.  Целта е да се прекъсне епидемичната верига и да се ограничи заболеваемостта от ОРЗ и грип сред децата.

Процентът на болните учениците в Бургас вече е между 20 и 30 процента.

"Тези данни са тревожни и дават основание за обявяването на грипна епидемия. Неучебните дни ще бъдат 4, 5 и 6 март", съобщи кметът на Бургас Димитър Николов след проведен разговор с директора на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров.

 

Грипният вирус от тип Б  засяга най-много децата между 5 и 15 години.

"Утре, на националния празник 3 март ще бъдат отменени всички масови събития с участието на деца. Бъдете внимателни! И моля ви, не подценявайте превантивните противогрипни мерки!", призова Николов.

Грипна епидемия е обявена на територията на цялата Бургаска област. Детските градини и ясли ще продължат да работят при режим "засилен филтър". Ще бъдат използвани мобилни термометри, дезинфекциращи платчета и постелки, както и проверки още на входа на градината. Други противоепидемичните мерки в Бургас, които ще бъдат взети за снижаване на заболеваемостта са прекратяване на плановите операции в лечебните заведения, преустановяване на свижданията, консултациите на здрави бременни жени и деца, както и всички профилактични прегледи и имунизациите, съобщиха от РЗИ-Бургас.

По данни на здравната инспекция във Варна най-засегнати от новата грипна вълна са младите хора до 29-годишна възраст. Там до края на седмицата се преустановяват също женските и детски консултации, имунизациите и свижданията в болниците.  Ако ситуацията се подобри, учениците ще се върнат в класните стаи на 9 март. Решението за тази стъпка ще бъде взето на 6 март, когато комисията отново ще проведе заседание.

Регионалното бюро за борба с грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) в Шумен препоръча тридневна грипна ваканция за учениците в областта на база данните за заболели. От 24 февруари до 1 март се наблюдава ежедневно увеличение броя на ОРЗ и грип в областта. За този период болните са 194 на 10 000 души, а в ученическа възраст се регистрира значително по-висока заболеваемост в сравнение с другите възрастови групи. Броят на болните е близък и до този, при който се обявява грипна епидемия - при 252 заболели на 10 000 души от населението.

Грипът затвори и учебните заведения в Пернишка област от 4 март до 6 март включително. Мярката се предприема по предписание на РЗИ заради повишения брой остри респираторни заболявания в региона. Децата ще бъдат отново на училище в понеделник - 9 март, съобщиха от Регионалното управление на образованието.

Миналата седмица в принудителна ваканция излязоха и част от учебните заведения в градовете Пловдив и Раковски. В община Дулово от 2 до 4 март също са преустановени учебните занятия.

Грипна ваканция за общините Балчик и Каварна и в град Генерал Тошево е обявена за 2 и 4 март и през този период се прекратяват учебните занятия.