Ветеринарният лекар д-р Пламен Пасков заяви, че в Странджа няма характерните клинични признаци за тропическото заболяване чума по дребните преживни животни.

На пресконференция в София той изрази предположение, че в нашия случай става дума не за навлизане на болестта, защото тя е регистрирана предимно в азиатската част на южната ни съседка, а за замърсяване на пасищата.

Нашите пасища могат да се замърсят от изпражненията на хищници, които са били на територията на Турция и там са се хранили с части от ваксинирани животни. Пасейки, овцете и козите поглъщат белтъчни частици от тях и имунната им система реагира при срещата с ваксинален продукт, коментира д-р Пасков.

По негово наблюдение до вчера не са били извършени превантивни дейности от държавните органи като създаване на дезинфекционни площадки в стопанствата, ограничаване на движението на хора и превозни средства.

Ветеринарният лекар отбеляза, че при чума смъртността при козите е до 90 процента. Ако се приеме, че заболяването е с намалена сила - смъртността може да падне до 30-50 процента.

Но при тази болест трябва да има умрели животни. Инкубационният период е от 3 до 7 дни, поясни д-р Пасков и допълни, че ако болестта съществува в района, за 34 дни без мерки като дезинфекцията и ограничаването на придвижване на хора, животни и превозни средства, то не България, а Румъния и Сърбия са щели да пламнат.

По думите на експерта избиването на животните има смисъл само като част от пакет мерки за преодоляване на дадено заболяване и само когато всички те са изпълнени, в противен случай простото избиване без другите мерки няма смисъл.

Ветеринарният лекар посочи още, че от взетите над 1300 проби едва 22 са дали положителен резултат. Той допълни, че положителната проба не винаги означава болно или излъчващо заболяването животно.

Лекарят поясни, че положителен резултат могат да дадат и животни, които са били подложени на ваксинация. Според него регионът, в който има констатирани положителни проби, се намира много близко до границата с Турция, в която ваксинацията срещу чумата по дребните преживни животни е масово явление.