Нова украинска вълна се насочва към Слънчев бряг. За това предупреждават хотелиери от курортния комплекс и очакват яснота от държавата ще бъде ли удължена програма, по която в момента пребивават бежанци в базите им.

За засилен интерес от украинци, които търсят настаняване в Слънчев бряг, съобщи в предаването за туризъм на БНР-Бургас "Виа понтика" хотелиерът Елена Андонова: "Имаме абсолютна шок новина за много усложнена обстановка в Украйна, прииждат украински бежанци. От вчера имам конкретни данни - 20 автобуса влизат в България и се насочват към Слънчев бряг. Това са крайно нуждаещи се хора, които са от Запорожка област, от Киев. Мога да кажа, че това е втора вълна, която имам усещането, че ще е по-голяма и от първата".

Слънчев бряг има капацитетът да посрещне и тази вълна, отбелязва хотелиерът: "Легловата база е достатъчна, но нямаме информация, която да е обявена и молим държавата - от 1 ноември има ли програма, тази програма ще бъде ли удължена? Хората търсят от нас отговори. Нека спешно се даде тази информация, за да бъдем спокойни и ние, и те."

Днес се очаква да бъде изнесен списъкът с одобреното финансиране за настанените до момента украинци и до края на седмицата да бъдат преведени частични остатъчни доплащания за месеците юни и юли, както и първо плащане за август, поясни Андонова.

До 20 октомври ще бъдат изплатени всички безспорни суми за летните месеци по настаняването на украинци в българските хотели, а по първата програма за бежанците средствата ще се получат до края на месеца, обяви служебният министър на туризма Илин Димитров чрез пост във фейсбук. От седмица в министерството работи софтуер, с помощта на който драстично се намалява времето за обработването и проверката на документите. Така работата за 15 дни, вече се случва за 15 минути, отбелязва той.

Държавите от ЕС ще получат още 3,5 милиарда евро за украинските бежанци

Страните от Европейския съюз ще получат още 3,5 милиарда евро, които да използват в помощ на украинските бежанци, предаде ДПА.

Средствата ще бъдат взети от европейските фондове за регионално развитие. Решението за предоставянето им бе взето днес в Люксембург от правосъдните министри на на страните от ЕС.

Отпускането на средствата бе предложено от Европейската комисия и бе одобрено от Европейския парламент, допълва БТА.

От началото на войната в Украйна над 7,6 милиона души са избягали в други европейски държави, според данни на Върховния комисариат на ООН за бежанците.