София ще посрещне Нова година традиционно с концерт на площада, но без заря, за да се запази спокойствието на животни, деца и хора с увреждания. Ще има обаче светлинно шоу. Това съобщиха организаторите от Столична община и зам.-кметът по социални дейности Надежда Бачева. Тя призова столичани и гостите им да се въздържат също да използват пиротехника по време на шоуто на открито.

Концертът на площад "Батенберг" ще започне на 31 януари от 21:30 ч. и ще продължи до 01:00 часа след полунощ.

Директорът на "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община Красимир Димитров съобщи пред медиите, че градският транспорт ще работи с удължено работно време, като метрото ще работи през цялата нощ. Предвид строежа на сцената, движението ще бъде възпрепятствано максимално късно - от 18:00 ч. на 31 декември, когато ще бъде ограничено по бул. "Цар Освободител", като преди това, ще бъде само в едното платно. След 05:00 часа на 1 януари ще бъде пуснато и движението около сцената, за да не се възпрепятства в първите дни от новата година, информира БТА.

Столична община вече инсталира металните заграждения в района на концерта

Снимка: БТА

200 полицаи ще бъдат ангажирани в охраната на обществения ред.

СДВР ще предприеме необходимите мерки за осигуряване на реда и пътната безопасност преди, по време и след новогодишния концерт, гарантира главен инспектор Иван Георгиев, началник сектор "Масови мероприятия".

Около 18:00 ч. на 31 декември ще бъде ограничено движението на превозни средства по бул. "Цар Освободител", както и прилежащите улици към булеварда, като в участъка от ул. "Георги Ст. Раковски" и пл."Независимост" ще бъде спряно движението, обясни Георгиев.

Красимир Димитров и главен инспектор Иван Георгиев от СДВР

Снимка: БТА

По думите му ще има изграден периметър около пл. "Княз Александър I", където ще има поставена ограда и полицейска лента, като по протежението ѝ ще има има разположени и полицейски служители. Гражданите, желаещи да посетят събитието, ще могат да го направят от 19:00 ч., като ще бъдат пропускани през шест контролни пункта, които са обособени по периферията на площада, обясни Георгиев. Той допълни, че малолетни и непълнолетни няма да бъдат допускани без родител или придружител. Главен инспектор Георгиев посочи, че около 200 полицейски служители ще бъдат ангажирани със събитието, а общинските служители ще са 12.

Зам.-кметът Надежда Бачева и Свилен Ноев от група "Остава"

Снимка: БТА

В празничната програма ще участват ViliDJ Brazz & Брас бенд на Националното музикално училище "Любомир Пипков", Криста,"Остава", Дони и Нети, Иво Папазов - Ибряма и оркестър "Тракия", група "Тангра", а водещ на новогодишното шоу ще бъде Мартен Роберто от радио "София".

Снимка: БТА