Протест срещу АЕЦ "Белене" събра стотина души пред парламент. Протестиращите изразиха недоволството си пред сградата на Народното събрание заради идеята за рестарт на АЕЦ "Белене". Те носеха транспаранти на "Да, България", плакати с надпис "Руска рулетка" и скандираха "Оставка".

Вижте снимки >>>

За кратко недоволните спряха движението по бул. "Цар Освободител". Заради протеста в района на парламента имаше засилено полицейско присъствие.

Недоволните отправиха три искания: да се изостави окончателно идеята за строеж на АЕЦ "Белене", а площадката да се превърне в икономическа зона, да бъде потърсена отговорност на виновниците за поръчването на оборудването, както и то да бъде продадено или да се използва от АЕЦ "Козлодуй".

Очаква се утре сутрин отново протестиращите да изразят недоволството си.

Лидерът на ДСБ и съпредседател на коалиция "Демократична България" Атанас Атанасов, който е един от организаторите на протеста, каза:

"Този проект е икономически неизгоден, екологично опасен и искат да го строят, ако изобщо ще го строят, на площадката, която е сеизмично опасна. Ние сме тук, защото Борисов излъга десните избиратели. Защото в предизборната програма на ГЕРБ не беше записано, че ще възобновяват строежа на "Белене". Ако го бяха записали, днеска той нямаше да е премиер и нямаше ГЕРБ да е на власт, защото тези десни гласове, които се заблудиха, че той е алтернатива на БСП и го подкрепиха, нямаше да гласуват за него."

Снимка: Иван Григоров

Иво Инджев на протеста

Снимка: Иван Григоров

Журналистът Люба Кулезич също беше на протеста

Снимка: Иван Григоров

Демонстрантите поискаха оставки

Снимка: Иван Григоров

Протестиращите пред парламента

Снимка: Иван Григоров

Засилено полицейско присъствие пред входа на парламента

Снимка: Иван Григоров