АЕЦ "Белене" години наред е ябълката на раздора между политици и експерти. Днес по предложение на БСП Комисията по енергетика ще обсъди и гласува отмяната на решението на парламента от 29 март 2012 година за прекратяване изграждането на АЕЦ "Белене". Като един от мотивите за взетото през 2012 година решение се изтъква невъзможността бюджетът или държавните електроцентрали да финансират или изплащат кредити за проект с недоказана икономическа ефективност. Освен отмяна на решението, опозицията предлага парламентът да възложи на енергийния министър да преговаря с потенциални инвеститори и да уведомява депутатите за резултатите от преговорите. А до 31 октомври да предложи възможности за структурирането на проекта.

В Комисията по енергетика ще бъде гласувано и проекторешение за възобновяване на търсенето на възможности за изграждане на АЕЦ "Белене", по предложение на ГЕРБ. Според решението парламентът възлага на енергийния министър да търси възможности за реализация на проекта, съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип, без държавна гаранция. Както БСП, така и ГЕРБ дават на министъра срок до 31 октомври да предложи възможности за структурирането на проекта. От ГЕРБ препоръчват решението за спирането на "Белене" да бъде отменено.

"Трябва да отпадне мораториумът върху АЕЦ "Белене". Нужно е държавата да даде ясен знак, че иска този проект да има реален живот". Това заяви народният представител от "БСП за България" и член на Комисията по енергетика в Народното събрание Атанас Костадинов по Нова телевизия.

По думите му е нужно към проекта да се отнесем институционално. "Няма проект, през последните 10-12 години, в световен мащаб, в който държавата да няма отношение или участие", обясни Атанас Костадинов. Според него най-лошият вариант за страната ни е проектът АЕЦ "Белене" да не се реализира. "Потреблението ще расте, затова ни е нужна базова мощност", обясни още членът на Комисията по енергетика в Народното събрание.

Пред БНТ Румен Петков заяви, че по никой начин по темата АЕЦ "Белене" не става дума за русофили и русофоби. Една Австрия отчита ръст на стокообмена 30% с Русия, Унгария с 40%. Така че тук има място националният ни интерес. Провалихме газопровода през България, тогава имаше заклинание, че това ще ни направи зависими от Русия. Сега ще се борим да си купуваме руски газ от Турция.

Гост по темата в БНТ беше и Радан Кънев от "Демократична България".

Радан Кънев заяви, че ГЕРБ са спечелили подкрепа и за сметка на десните сили, заради сходна позиция против строежа на втора атомна електроцентрала. Затова той очаква управляващите да гласуват против рестарт на АЕЦ "Белене", тъй като това е била първоначалната им позиция.

По думите му не е по силата на Бойко Борисов да промени сеизмичната картина в Белене. Ако някога е наложително в зона без сеизмична активност, при икономически изгодни условия, не може да се строи атомна електроцентрала на частни начала.

Румен Петков коментира, че "Турски поток" е факт, а по думите му Радан Кънев е говорел дълго против този проект. Дайте да не плашим хората с несъществуващи заплахи, призова Румен Петков.