Български журналисти от три континента се събраха в Казанлък, за да говорят за медийната свобода, да отпразнуват красотата и аромата на казанлъшката роза и да сведат глава пред паметта на героите на 2 юни. Тази възможност им даде 18-ата Световна среща на българските медии, която традиционно организира БТА - този път в Казанлък навръх празника на града.

"Днес България е свободна страна, защото българите имаме възможност непрекъснато да правим избори в живота си. Това е възможност, която не навсякъде имат съвременниците ни по света и не винаги в историята са имали предците ни", заяви генералният директор на Българската телеграфна агенция (БТА) Кирил Вълчев в приветствието си към участниците в медийната среща в Розовата долина и Долина на тракийските царе, по време на Празника на розата, който се отбелязва тук от 120 години.

"Темата на срещата, която откриваме на 2 юни - Денят на българския национален герой и поет Христо Ботев и на падналите за свободата на България, е "Свобода и медии", каза Вълчев.

Още снимки вижте ТУК>>

По думите му свободата на медиите означава на тяхната територия да се оглеждат като в огледало тези избори, включително и грешните. Греховете също са факт, включително и лъжата, посочи Кирил Вълчев. Той отбеляза, че свободни общества като нашето не трябва да заприличват на тези, които отричаме като забраняваме, ограничаваме, цензурираме, заличаваме цели медии или част от съдържание в тях, когато не сме съгласни с грешните избори, които са направили.

Снимка: БТА

На световната среща на българските медии в Казанлък са представени 33 държави, участници са 40 български медии - 26 от 15 държави извън България на три континента (Европа, Америка и Австралия) и 14 от България, както и три обединения на журналисти и медии и журналистическия факултет на най-старото българско висше училище - Софийския университет "Свети Климент Охридски", каза генералният директор на БТА. Гости на срещата са чужди журналисти от националните новинарски агенции на 18 държави - партньори на Агенцията, допълни той.

Знаменно шествие в памет на Христо Ботев под наслов "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!".

Снимка: БТА

"Да помислим какво означава свободата да говориш пред свободна медия", заяви вицепрезидентът Илияна Йотова, гост на Световната медийна среща. "Малко е да се каже, че свободата на словото е в основата на нашата човешка свобода и че е онова условие, без което демокрацията е невъзможна. И тъй като демокрацията е една думичка, която днес сме напът, както много други думи, да изпразним от съдържание, нека да си помислим какво означава свобода да говориш и да говориш на свободна аудитория", каза Йотова, цитирана от БТА.

По думите й, упреците към журналистите често пъти са свързани с тяхната свобода. "Казват: "Не сте свободни да говорите, вие сте зависими. Вие зависите от финансите, от вашите собственици, от политическите партии, от институциите и от какво ли не". Хайде днес да се замислим и за втората страна на този медал - дали тези, които ни четат, които ни слушат, които ни гледат телевизионните програми, са достатъчно свободни. И не ли време да се позамислим и за други качествени измерения - като почтеност, като това да се погледнеш в огледалото, не само колко си красив и умен, а да се замислиш дали наистина си почтен човек", отбеляза вицепрезидентът.

Снимка: БТА

Илияна Йотова се обърна към екипа и генералния директор на БТА Кирил Вълчев с думите: "Само вие можете да съберете представители на толкова български медии зад граница. Да поканите ваши колеги от водещи информационни телеграфни агенции. Да съберете на едно място законодатели на словото". Последните години БТА и колегите от Българското национално радио направихте нещо, което десетилетия правителства, политици, мнозинства, парламенти, агенции не успяха да направят, а именно - да овластите българите зад граница, допълни още тя.

Авторът на текста на песента "Една българска роза" Найден Вълчев

Снимка: БТА

"Благодаря на Розовата долина, която преди 60 години така ме зарадва да напиша няколко думички, които композиторите и изпълнителите превърнаха в крилата песен, която се запя по читалища, училища, от деца, от професионални състави. През 2000 г. беше удостоена с песента на столетието", заяви пред участниците във форума поетът Найден Вълчев, автор на текста на емблематичната песен "Една българска роза".

Поетът Найден Вълчев и Илияна Йотова

Снимка: БТА

"Тя е родена от духа на Тракия. А онези траки, които са живели тук, къде ги, къде е държавата им? Няма я, защото не са имали букви. А ние сме деятелите, приятелите на буквите. И на мен ми е много драго да видя толкова млади хора, които служат на делото на буквите, на делото на просветителите. И като Ботевите четници носят в гърдите си словото, свобода, свобода, свобода. На думите, на мислите, на печата", допълни поетът.

Снимка: БТА

"Тазгодишната тема на форума "Медии и свобода" е не само много важна и навременна, но и постоянен елемент от работата на медиите в демократичните общества", каза министърът на външните работи Иван Кондов пред участниците от медиите. По думите му свободата на медиите, свободата на изразяване са едни от най-ценните следствия от нормите на демокрацията, правата на човека и основните свободи. На представителите на медиите обществото възлага надежда и ключова роля в отстояване на най-високи възможни стандарти в процеса наравно с информационните потоци, посочи той.

Министърът на външните работи Иван Кондов

Снимка: БТА

"Нямам съмнение, че БТА е най-добрият посредник на един подобен сериозен дебат", заяви министърът на външните работи. Той припомни, че през тази година празнуваме не само 30 годишнина от Световния ден на свободата на печата, но и 75-ата годишнина от Всеобщата декларация за правата на човека. Това е един наистина удачен момент да потвърдим по ясен начин своя ангажимент за насърчаване и зачитане на свободата на изразяване, медийната свобода, независимостта на медиите, особено в този ден, в който почитаме паметта на гениалния наш поет и революционер Христо Ботев, заяви Кондов.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова

Снимка: БТА

"Днес Казанлък ни събира не само заради розата, но и заради символа да покажем, че в днешното разделено време, българите могат да бъдат заедно, когато има какво да ги вдъхновява и какво да последват. Тук има много вдъхновяващи причини, които да ви накарат да се вдъхновите и заедно да преживеете празника", заяви кметът на града, домакин на Световната медийна среща - Галина Стоянова, при откриването й.

55-ата Царица Роза на Казанлък Кристина Попова с нейните подгласнички

Снимка: БТА

"Мисля, че има два символа в тази среща - единият е, че ние българите можем да бъдем заедно. И тази дума, която политиците оскверниха, е много истинска. Заедно да сме, едно да сме, е толкова чисто", каза още Стоянова. "България не е София, Пловдив, Варна, България е на регионите. Вгледайте се в Казанлък, то е едно прекрасно място в центъра на България, има много култура и дух, защото тук българите наистина са издигнали словото на пиедестал", допълни кметът на Казанлък. "Радвам се, че толкова много журналисти от целия свят ще отразят тези "малки" хора, но велики, творили голямата България", каза още Галина Стоянова.

Кметът на Казанлък Галина Стоянова

Снимка: БТА

Прочетен бе и поздравителен адрес от министъра на образованието Сашо Пенов.

"Човешкото право, което е най-тясно свързано с медиите, е правото на свобода на мнение и изразяване. Свободата на изразяване ни показва колко важно е това право за хората, за да се стремим към самоизява и достойнство", се посочва в поздрава на служебния министър на образованието и науката Сашо Пенов до генералния директор на БТА Кирил Вълчев.

Знаменно шествие в памет на Христо Ботев под наслов "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!".

Снимка: БТА

 

Участниците в срещата, домакините и гостите посетиха Музея на розата и Казанлъшката тракийска гробница и присъстваха на площад "Севтополис" на тържествения водосвет за благоденствие по случай празника на Казанлък и официалната церемония по издигане на знамето на града. Включиха се и в знаменното шествие под надслов "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира!", което премина за първи път по улиците на Казанлък в знак на почит и признателност към Христо Ботев и героите, загинали за свободата на България. 

Тържествена церемония на площад "Севтополис"

Снимка: БТА