Това заяви бившият главен секретар на финансовото министерство Тенчо Попов, който е обвиняем по делото за даване на подкуп заедно с бившия съдия Петър Сантиров и бившия министър на отбраната Николай Цонев, цитиран от bTV. Преди дни той обяви, че ще съди България в Страсбург.

Попов определи положението си с думите: "Сготвен съм” и нарече процеса "парадоксален и скалъпен". По думите му основният свидетел - следователят Петьо Петров, за когото се твърди, че е получил и подкупа, сам е потърсил контакт, за да достигне до Цонев. Връзката е трябвало да осъществят Сантиров и Попов.

Тенчо Попов отишъл на първата среща, за да разбере за какво става въпрос. След като следователят си казал исканията, решил, че са несериозни. Магистратът обаче поискал нова среща, в която отправил заплахи към Цонев, ако не му бъдат осигурени парите.
Това е един тежък рекет и Петьо Петров си поиска пари за себе си. В един момент явно нещо се е объркало спрямо него. Написал е докладна, че ние сме му поискали пари и така решава да ни натопи нас”, твърди бившият главен секретар на Министерство на финансите.

В заплахите си Петров изрично назовал и две имена, сред които това на заместник-главен прокурор, и бившият секретар на финансовото ведомство се изплашил.
„Ако е пратено от името на заместник-главен прокурор да иска пари, аз какво да правя, на кого да се оплача?”, попита риторично той.

Попов твърди, че неслучайно е арестуван на 1 април 2010 година, тъй като преди това вътрешният министър в изявление е заявил, че ще отиде във Висшия съдебен съвет, след като арестуват съдия и това се е случило.

Тенчо Попов и АЕЦ "Белене"
Името на Тенчо Попов нашумя и около скандалния негов доклад за АЕЦ "Белене" до премиера Бойко Борисов, за който се разбра от СРС-тата по това дело. От тях стана ясно, че той е сигнализирал още преди повече от година за "наглото крадене" на "стотици милиони". 
От своя страна Борисов още тогава заяви, че е предал доклада на прокуратурата. За него се заговори отново преди дни, когато бе публикуван и се разбра за злоупотреба със 117 млн. евро.
Само преди дни Попов обаче коментира, че общата картина за АЕЦ "Белене" е по-ужасяваща от това, което излезе в медиите.

Днес той разказа как е предал доклада на Борисов: „Познавам се с него, звъннах му по телефона и лично му занесох доклада. Той пред мен сложи резолюция до главния прокурор. Беше се хванал за главата”.
Според Попов руската страна е била задължена да изкупи стария реактор по процедурата за новата сделка.
"Изпълнителят е избран и започва оценяването, което тръгва от 295 милиона евро. После пада на 205 милиона, след това на 165. Сделката се сключва за 135 милиона, а накрая се плащат 58", обясни той, като допълни, че това е станало по времето на министър Петър Димитров. В допълнение било записано, че всички разходи са за продаващата страна – България, а те дори не са осчетоводени, допълни Попов.