Носителят на орден "Кирил и Методий" е автор на екранизацията на "Тютюн", за която е награден на кинофестивала във Варна през 1964 година, а също и на "Иван Кондарев", призьор от Варна през 1976 г., режисирал е и филма "Юлия Вревская".

Никола Корабов е дългогодишен преподавател по кинорежисура и актьорско майсторство за кино в НАТФИЗ.

Никола Корабов е роден на 7 декември 1928 г. в Русе.

"Нека бъде лек небесният ти път", написа, в социалните мрежи, синът му, популярният рапър Александър Корабов "Бате Сашо".

Режисьорът трябва да бъде част от съвестта на една нация и да знае, че това е неговата роля, че той е мисионер, че той е апостол, че той трябва да казва нещата, които дори политиците не искат да кажат.


Това сподели Никола Корабов в интервю миналия септември, на финала на кинофестивала "Любовта е лудост".

Опелото на кинорежисьора е на 12 ноември от 14.30 ч. в църквата "Св. София", съобщава Съюзът на българските филмови дейци /СБФД/.

"Напусна ни един от най-талантливите български кинематографисти, изискан естет във филмовата образност, тънък и деликатен психолог-интерпретатор и народопсихолог, интелектуалец, творец - искрен родолюбец, за когото киното, по собствените му думи, е част от духовното самосъзнание, самочувствие и саморазбиране", се посочва в некролога от СБФД.

Това свое верую Никола Корабов изрази в прекрасните си игрални филми - "Тютюн", "Вула", "Свобода или смърт", "Гневно пътуване", "Иван Кондарев", "Юлия Вревская", "Орисия", "Копнежи по белия път", "Аз не живея един живот", "Сто каба гайди", в изповедалния "Филмова орис" и други, в които с много обич и болка разказваше за сложното ни и драматично минало и настояще, припомнят колегите на кинематографиста.