За трета поредна година слънчевият Николай участва в Българската Коледа. На 30 декември детето ще навърши 6 години. То е с двустранна пълна глухота. Родителите му са изключително благодарни на Българската Коледа, която ги подпомага с финансова сума за частично покриване на рехабилитациите.

Детето е с кохлеарни импланти, двустранно имплантирани, като от особено важно значение е да посещава психоречев рехабилитатор. Всеки ден от сутрин до вечер Ники е в център "Яника". От миналата година ходи два пъти в седмицата и в детска градина, в която се обучават деца без проблеми, но където има рехабилитатори, които също се грижат за него по един час.

 

Снимка: Фейсбук

Вече може да говори, знае азбуката, събира и изважда до 10. "Все още някои хора не го разбират какво говори, но аз го разбирам прекрасно", сподели пред Dir.bg майката Силвана Тафраджийска, която допълва, че напредъкът е благодарение на рехабилитаторите.

Диагнозата на детето е невросензурна загуба на слуха, като родителите му разбират за нея, когато Ники е на една годинка. "Заведохме го във ВМА на преглед. Оказа се, че за да се установи дали не чува, трябва да му се направи изследване с пълна упойка. След като се установи пълната глухота, последваха две операции, а тази година интервенция и на трета сливица. Трябваше да я премахнем, защото говореше на нос и това му пречеше в развитието, споделя майката.

Снимка: Фейсбук

Тя коментира, че лечението на подобен род заболяване е свързано с финанси. Ако, примерно, се развали процесорът, само едно кабелче струва минимум 500 лева. Речевият процесор пък струва над 1000 лева, ако трябва да бъде подменен. "Николай ползва най-стария модел и ако трябва да бъде подменен, трябва да минат 5 години, за да може да бъде взет нов по НЗОК. Иначе речевият процесор струва 12 000 лева, доколкото знам. Интересувах се, защото нашият апарат се бе развалил, но по някакъв начин го поправихме. Рехабилитацията също е скъпа - по 42 лева е на ден. Отделно се заплащат батерии, които се сменят на 3 дни", заяви Тафраджийска.

Тя смята, че трябва по някакъв начин родителите на глухите деца да не заплащат толкова скъпи части за устройствата, държавата да осигурява частично поне рехабилитацията на тези деца.

Майката е благодарна, че детето й попаднало при прекрасни професионалисти в частния център, където се грижат за Ники. "И последния си лев ще го дам за тях", казва Тафраджийска.

"Пожелавам за Коледа на деца с подобен проблем да се обръща повече внимание, да не бъдат изолирани и да се интегрират успешно и да им подават ръка повече хора, но не на последно място - здраве."

Снимка: Фейсбук

Рехабилитаторът на Ники - Никол Димитрова, разказа с много любов как помагат на момчето. "Децата в нашия център минават през четири различни групи - от 0 до 3 години, от 3 до 5, предучилищна от 5 до 7 и следваща - на учениците, които посещават масови училища. След като мина през първите 2, сега Ники е в предучилищната", разказва Никол Димитрова.

В момента с него се учим да пишем, да четем, да смятаме. Той е вече при мен от година и половина и когато дойде, не можеше да пише букви и цифри, както и да срича. Сега вече може да смята до 10, започна да изписва дори ръкописните букви, да чете на срички. Тази година се научи да разказва и по картина. При тези деца е много важно да се развива речта по всякакъв начин. Николай започна да се справя все по-добре, употребява много повече думи. Разбира се много по-добре и тук с децата, и с тези в детската градина. Нашата цел е именно това - децата да отидат в масовите детски градини и училища, без да имат никакъв проблем. Ние се опитваме да ги подготвяме една година предварително и детето да не бъде стресирано. Ники е с два кохлеарни импланта и те му позволяват да чува много добре, но имплантираните деца имат проблем с шумната среда. В момента, в който шумът надделее, те се губят. Важно е да са подготвени, защото има шумна среда и да не изпадат в ситуацията "аз пропуснах и сега какво стана?". В групата, която обучавам, са 12 деца, но лятото са повече, понякога стигат и до 20", разказва Никол Димитрова.

Тя споделя и трудностите, с които се сблъскват родителите. Може би огромен е проблемът, когато на чуващи родители се роди глухо дете. Те нямат достатъчно информация, не знаят къде да отидат и какво да направят. Започва се лутането от доктор на доктор. Може би трябва да има повече информация за този проблем. Ние имаме много добри примери за деца, които са преминали бариерата и в момента се развиват много добре и са като чуващи. Трудно е на родителите. Ние гледаме да помагаме. Има деца, които ни посещават в продължение на 10 години. За това нещо са нужни средства и ние ползваме помощта и на други организаци, каза Никол Димитрова. 

Тя също отправи коледните си пожелания: "На дечицата им пожелавам да са много здрави, да ни носят много радост и усмивки".

Снимка: Президентство