26-годишен мъж от Ракитово ще плати 2005 лева на държавата - на толкова е оценен автомобилът, който не е негов, но е управлявал след употреба на алкохол, постанови състав на Районния съд в Дупница. Според информация от полицията това е първият случай в страната на спрян за проверка автовобил - часове след влизането в сила на промените, касащи управление след употреба на алкохол или наркотици.

Случаят е от 11 август 2023 г., около 8:55 ч., на главен път Е-79 при с. Мурсалево, когато автопартул спрял за проверка автомобил "Мицубиши Спейс Гиър", който е на пловдивска фирма. Водачът С.М., от Ракитово, е с концентрация на алкохол в кръвта 1.51 промила, установено с химическа експертиза.

Съдът - служебно и по събраните доказателства за собствеността и стойността на процесното МПС, доколкото подсъдимият не е собственик на същото, присъжда да плати в полза на държавата 2 005 лева., представляваща паричната равностойност на лекия автомобил.

Определението за стойността на колата подлежи на обжалване, допълва БНР.

Иначе защитата на обвиняемия сключи споразумение и той е осъден условно, както е и лишен от право да управлява МПС за срок от 8 месеца. Следва да плати и сторените в хода на досъдебното производство разноски в общ размер на 239. 50 лв. - за химическа експертиза и за съдебна автооценителна експертиза, както и разноски 264 лева за повторна съдебно-оценителна експертиза, изготвена от вещо лице, пише в решението.

По закон за шофиране с и над 1,2 промила алкохол се носи наказателна, а не административна отговорност. Освен "лишаване от свобода" и глоба от 200 до 1000 лева след промените в Наказателния кодекс, влезли в сила от началото на август, шофьор, задържан зад волана с концентрация на алкохол в кръвта, по-висока от 1,2 промила, се наказва с отнемане на автомобила му в полза на държавата. Ако шофьорът не е собственик на автомобила, който управлява, той ще трябва да плати на държавата сума, равна на стойността на превозното средство.