След като стана ясно, че възрастни хора са настанени в частен дом, който самоволно се е нарекъл Център за настаняване на пълнолетни с деменция, полицията се самосезира и влезе на проверка. Оказва се, че мястото е без лиценз от 2020 г., а от пет месеца контролният орган на държавата знае за това, съобщи bTV.

 

"Социалният дом" стана обект на разследването ни след сигнал от син на възрастна жена, която според него е починала в дома заради липса на грижи. В края на живота си жената е била с рани по 20-30 сантиметра, видно от снимки, направени от сина ѝ.

В договорите за настаняване Росица Павлова представлява управителя на дружеството, което предоставя социалната услуга. Пред камера обаче тя отрече да развива дейност.

Чрез подставено лице и скрита камера репортерите на bTV разбират, че е действащ. Опитват да разговарят с нея и днес, но тя отказа да се покаже и говори с тях само през прозореца. 

"9 човека били умрели за 9 месеца. Държавните домове и в хосписите по колко ги изкарват. Вие какво искате, всеки да е вечен? Те са с тежки заболявания. Не гледайте отвън, а вътре какво е. Няма да ви пусна вътре", каза Росица Павлова.

Докато разговарят, собственичката на имота вика полиция. Минути по-късно идват и разследващи, но на проверка за самоличността на настанените болни и на разрешителните на фирмата за правото да ги обгрижва. Пред разследващите Росица признала, че в дома са настанени 10 души. 

"Аз съм един работник в момента, така съм се писала. На каква заплата съм какво ви интересува", отговори тя.

Павлова обясни, че собственик на дружеството е синът ѝ, който е в чужбина, и когото Агенцията за качество на социалните услуги издирва от края на април за да му връчи акт за 7000 лева.

От агенцията и днес не отговориха защо домът не е затворен.