По-рано днес Коалиция "За да остане природа в България" алармира, че багери копаят дюни на Южното Черноморие, съобщи bTV. Багери заравняват защитени дюни в местността Кокала, близо до Несебър, алармира и природозащитникът Тома Белев в социалната мрежа Facebook.
Екозащитниците са притеснени, че заради празничните дни пораженията ще бъдат необратими. Дюните се намират между Равда и Несебър в новия квартал „Черно море”. Според екоорганизациите това е защитена зона Ахелой-Равда-Несебър от мрежата Натура 2000.

Теренът е част от дюните в защитена зона Ахелой-Равда-Несебър от мрежата Натура 2000. Държавата е загубила най-малко 3.5 млн. лв. от неизгодна сделка на Министерството на земеделието и храните в края на годината, съобщава Тома Белев. Става въпрос за продажбата на 29 дка пясъчни дюни край Несебър, включени в държавния горски фонд, които са продадени на цена под данъчна оценка от ведомството на Мирослав Найденов, а след това мълниеносно препродадени на шест пъти по-висока цена.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов в първите работни дни след новогодишните празници ще бъде създадена междуведомствена комисия, която да проследи цялата процедура по продажбата на 29 дка земи от горския фонд край Несебър. Това е казал министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов днес, цитиран от пресцентъра на ведомството, предаде БТА.

Ако по време на проверката бъдат установени нарушения на длъжностни лица, те ще бъдат наказани. За да има пълна прозрачност, в комисията ще влязат също и представители на неправителствените организации, сред които и от Коалиция "За да остане природа в България". С доклада от тази проверка ще бъде запознат премиерът, както и медиите, е уверил министър Найденов.

Писаниците, че всичко е доста под данъчната оценка, не отговарят на истината”, посочи Мирослав Найденов. Цялата сума по продажбата е 1 141 149 лв., 51 ст., като в нея са включени държавната такса за изключване на територията от горския фонд, компенсаторно залесяване и оценка от независим оценител. Решението за създаване на комисия е взето след обсъждане проблема между няколко институции – Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на околната среда и водите, Изпълнителна агенция по горите и комисията към Министерство на земеделието и храните, която отговаря за подобни случай.
Инж. Милка Гечева, началник на ДНСК посочи, че строителство на тези територии няма, а решението да се спрат дейностите по разчистване на терена е на строителите.

Според директора на РИОСВ – Бургас Бойчо Георгиев и главния архитект на Несебър Валентин Димов това място близо до Несебър никога не е било категоризирано като пясъчни дюни.

"И двамата имат подходящо образование да дискутират фитоценологични теми, само, че на маса и без свидетели. За единия дюните са дюни, ако са категоризирани като такива. По кой закон се "категоризират" дюните едва ли може да каже. Като какво местообитание определят двамата "специалисти" тези тревни съобщества върху пясъчен субстрат не става ясно. Ясно е само - не са дюни", коментира още Тома Белев.

От регионалната екоинспекция обясниха са обяснили, че ще проверят случая в първия работен ден на новата година. „РДНСК са ходили на проверка извънредна, така че с тях комуникирах, имат си строително разрешение, което още не е влязло в сила. Но те още не са почнали строителна дейност, а само подравняват терена. С две думи това там не е дюна и никога не е било дюна”, зави Бойчо Георгиев, директор на РИОСВ- Бургас.

Въпреки това, заради многократните позвънявания до отговорните институции, строителната дейност на терена вчера беше стопирана. Няколко декара от терена вече са заградени. Растителността е изсечена. Какви са инвестиционните намерения тук и какво ще предприемат институциите, ще стане ясно след първата официална проверка на 2 януари.


Имотът се намира в защитената зона на "Натура 2000" и е един от малкото останали незастроени дюни в района на Несебър. Последният купувач се оказва фирма, свързана с близкия до управляващите бизнесмен Чавдар Александров, и вероятно затова тя бързо получава разрешително за строеж на новия ваканционен комплекс, пише "Бивол". Между Коледа и Нова година багерите нахлуват и започват подготовката на терена за строителство. Имотът е бил в държавния горски фонд. На 27 ноември 2012 г.

Министерството на земеделието и храните го продава на Димитър Петров за 581 212 лв. или за 20 лв./кв. м. Цената е по-ниска от данъчната оценка на имота от 50 лв./кв. м. Според него община Несебър дори е приела наредба, според която никой не може да продава имоти под данъчна оценка. Правилото обаче не важи за този терен, защото е държавен, а не общински. Ден по-късно - 28 ноември 2012 г. имотът е препродаден на шест пъти по-висока цена - за над 4 млн. лв., става ясно от имотния регистър. Така на практика държавата е ощетена с 3.5 млн. лева. Новият собственик е фирмата "Сле Груп" ООД, зад която стои несебърският бос Чавдар Александров, показва справка в Търговския регистър. В изключително кратки срокове, за по-малко от месец, в последния работен ден преди коледните празници, фирмата получава от община Несебър разрешително за строеж. Върху терена ще се строи комплекс от двуетажни жилищни сгради. ДНСК в Бургас обеща проверка по случая на 2 януари.