"Нямаме основание да упрекваме МВР, трябва да обърнем внимание на охраната на затворите и на затворническото дело, т.е. на Министерство на правосъдието. Не са чак толкова много бягствата - през 2017 били 8, но става въпрос за тежки рецидивисти, дори за няколко дни може да се случат непредвидими инциденти", каза в студиото на Bulgaria ON AIR експертът по сигурност и бивш главен секретар на МВР Николай Радулов.

Той добави, че подходът, който демонстрират от Министерството е неефективен и показва нежелание за решаване на проблемите.

Експертът посочи също, че има проблем с хората, които отговарят за режима, в който живеят затворниците.

"Социалните работници нямат добра преценка. Виждал съм Митьо Очите в Слънчев бряг по време на отпуска от затвора", каза Николай Радулов.

Бившият министър на вътрешните работи ген. Чавдар Червенков обърна внимание ненаправения избор на държавата на тип затвори - общежития от отворен тип или затворени такива.

Той потвърди, че сектор "Сигурност" се намира в криза, като посочи една от причините - недофинансиране. Генерал Червенков акцентира на ниската привлекателност на службата "охрана в затвор" и на недостига на кадри.

"Скоро имаше протести на надзирателите. Дадохме им няколко милиона, протестите свършиха, но проблемите останаха. Там отиват хора /надзиратели - б.р./ които не отговарят на условията. Те не се уволняват, защото няма кой да дойде на тяхно място", каза ген. Червенков.

Бившият министър на вътрешните работи обясни, че на затворник, който работи му се зачитат 2 работни дни за 3 като прекарано време в затвора, но уточни, че има различни видове затворници.

"Има незакоравели престъпници, за които е добре престоят да бъде облекчен. Но напоследък има недоглеждане и формализъм. Главната дирекция за охрана на затворите също печели от труда на работниците. Ако не си в състояние да им осигуриш охрана, значи този режим трябва да се прекрати", заяви Червенков.