Националният дворец на културата (НДК) има ново ръководство, съобщиха от Министерството на културата.

След успешно проведените конкурси за трима представители на държавата и двама независими членове на Съвета на директорите на Национален дворец на културата - Конгресен център София ЕАД, вчера в Търговския регистър са вписани имената на Андрияна Петкова, Десислав Данов и Нина Найденова, като представители на държавата. Предишната седмица бяха вписани имената на Иванка Веселинова и Надя Миронова - като независими членове на Съвета.

На първото си заседание членовете на новото ръководство на Двореца избраха Андрияна Петкова за изпълнителен директор, а Иванка Веселинова за председател на Съвета на директорите.

Досегашното ръководство на НДК беше назначено през октомври 2021 г., когато на власт беше второто служебно правителство с премиер Стефан Янев.

Андрияна Петкова е завършила факултета по "Управление и администрация" към Университета по национално и световно стопанство със специалност "Маркетинг и мениджмънт". В продължение на 14 години е издател на собствено списание за дизайн. Заедно с това организара над 30 самостоятелни изложби на съвременно българско изкуство из цял свят, а по същото време инициира и наградите "Славяна" за цялостно творчество в живописта под егидата на президента на България.

В продължение на 12 години се развива професионално в сферата на бизнеса. А през 2020 г. създава първата стрийминг платформа за сценични изкуства - 7Arts.bg, в която българската публика има достъп до любимите си театрални, оперни, кино, фолклорни и балетни заглавия.

От министерството дават заявка, че новото ръководство ще работи "активно за развитието на НДК и обновяването на стратегията за превръщането му в средище за културни, социални и образователни дейности чрез осигуряване на широк достъп".