Според най-песимистичните прогнози за демографията в страната до 2040 година България ще бъде населявана от 5 860 000 души. Това обяви проф. д.н. Антоанета Христова, политически психолог към Института за изследване на човека и населението към БАН по време на научен форум в Бургас. Събитието е организирано от Регионалния академичен център на БАН, който е ръководен от проф. д-р Севдалина Турманова, допълва БТА.

В научния доклад на проф. Христова се посочват още два варианта, разработени от експертите на БАН и Националния статистически институт - оптимистичен и реалистичен.

"И при трите варианта имаме спад. Да, единият е много бърз, следващият е средно бърз, а последният е бърз. Ние не можем да кажем нещо различно от това, че населението ще спада. Това ще се случва до 2032-2034 година, защото така е заложено още преди 20 години. Не е имало мерки, които да стартират комплексни политики, с които да достигнем до така нареченото плато, след което може да се мисли за увеличаване на населението. Най-добрата е 2040 година да бъде 6 750 000 души и тя няма да се реализира, защото мерките липсват", посочи Антоанета Христова.

По думите ѝ факторът качество на работното място е изключително важен и това е една от причините хората да напускат страната. Здравните кампании за превенция на сериозни заболявания също биха могли да обърнат кривата на смъртността в страната в положителна посока.

На форум "Среща на жените от науката и бизнеса", който се провежда за девети път в Бургас, присъстваха декани и заместник-декани на факултети от държавния университет "Проф. д-р Асен Златаров" и Бургаски свободен университет, професори, доценти и доктори. Домакин бе инж. Видка Вълчева, зам.-председател на Търговската индустриална камара в Бургас с която местната структура на БАН има договор за сътрудничество.

Снимка: БТА