"Попитали трима строители - "Какво правите?". Първият отговорил - "Нося камъни". Вторият казал - "Изкарвам си хляба". Третият дал трети отговор - "Строя катедрала". 

Поучителната история припомни на церемонията по награждаването в конкурса за чиста журналистика Web Report миналата година проф. д-р Ефрем Ефремов - преподавател във факултета по журналистика на СУ "Свети Климент Охридски". Той пожела на участниците да са именно такива - хора, които не просто носят камъни или изкарват хляба си, а строят катедрали. Храмове на истината, която понякога боли, друг път вдъхновява, разплаква, усмихва, но и вдъхва надежда. Надежда, че в каквито и времена да живеем, фактите си остават най-важни и някой просто трябва да се осмели да ги посочи, без да ги изопачава.  

За смелите, които не се страхуват да ги разкажат чрез разследвания, истински истории, видео и фотерпоражи, подкасти, конкурсът за чиста журналистика е отворен до 30 април. Поканени са всички, независимо дали пишат за по-малки регионални медии, дали са част от екипите на големите телевизии, или пък току-що са започнали свой подкаст, който тепърва набира популярност. 

Неудобни истини няма! А ако някои се пита дали темата му би била сред отличените, поглеждаме към морето от истории, които ни изпратиха участниците в последните години на конкурса (който вече има 7-годишна история). Те, разбира се, са много повече, а темите всяка година са с различен фокус, но се спираме на времето след COVID, от което всички излязохме променени, а докато още се отърсвахме от загубите си, ни сполетяха и два тежки въоръжени конфликта, още веднъж променили дневния ред в геополитически план.  

Автори, които не обслужват лични, корпоративни или политически интереси, онези, които доставят истината - такива бяха отличените през всички шест години от историята на Web Report. Те ни разказаха море от разнообразни истории, важни за хората и говорещи много за институциите, показващи и красивото, но и грозното, разкази за силата на духа, а понякога и за безсилието на властите. 

Конкурсът е отворен до 30 април, като може да изпращате материалите си в платформата webreport.bg.

ПОБЕДИТЕЛИТЕ В ПОСЛЕДНИТЕ ТРИ ГОДИНИ  

През годините, откакто Web Report е факт, имаше някои изключително оспорвани категории, в които журито водеше разгорещени дебати кой да грабне съответния приз сред десетки, а понякога и стотици кандидати. Трудни или не, наградите вече са факт. Докато участниците в тазгодишния конкурс се множат, отправяме взор към победителите в последните три години. 

Икономика 

Макар и изискваща по-специфични познания, категория "Икономика" също донесе някои от най-вълнуващите истории през годините. 

Анина Сантова

Снимка: Петър Йорданов

Като най-добро попадение миналата година например журито единодушно избра разработката на Анина Сантова от Capital.bg - "Десетгодишна мрежа от връзки за милиони в търговете на София: от Видин през Кипър". История с много връзки, отвеждащи към държавни дирекции, Столичната община и Фонда на фондовете. Тя се развива от няколко години, като се подпира на няколко елемента: свързани фирми, които минават през Кипър, а после редовно печелят поръчки; хора, работещи в общината, както и с държавата; недвижими имоти.  

При получаването на наградата Сантова призна, че за първи път участва в конкурс като Web Report. "За мен е изключителна чест да получа тази награда. В това разследване използвах само факти, които подредих, за да си състави всеки мнение. Изключително съм щастлива", сподели скромно тя.  

Георги Ангелов от OFFNews пък бе отличен за разработката си "Санкции ли? Близки на Путин под санкции купуват и продават къщи в Созопол". През 2022 г. той разказа как, докато ЕС налага санкции на руски физически лица и фирми, пряко отговорни за нападението на Русия над Украйна от 2014 г. насам, в България няма работещ механизъм за налагане на санкции, нито е ясно кои институции са отговорни, нито има закон за това. Разследването показа как семействата на поне двама от пряко отговорните руски политици за анексирането на Крим безпрепятствено са си купили къщи на първа линия в Созопол и са ги продали, докато са под санкции. 

Георги Ангелов

Колаж: Dir.bg

През 2021 г. в сектор "Икономика" журито единодушно избра анализа на Ивайло Станчев от Capital.bg "Как Русия си взе газопровода и 3 млдр. лева". "Турски поток" през България се строи от руснаци, които са "превзели" саудитския консорциум Arkad и са наели свързани с "Газпром" подизпълнители, разказа тогава Станчев, с което спечели и приза.  

"Култура и изкуство" 

Георги Караманев бе отличен в категорията "Култура и изкуство" за публикацията му "Понякога ще идвам..."  Как ИИ нарисува 10 класически стиха?" за илюстрациите, сътворени от изкуствен интелект по произведенията на Ботев, Дебелянов, Борис Христов и Георги Господинов. 

Георги Караманев

Колаж: Траяна Генчева

Караманев с усмивка призна, че текстът, с който печели приза, е генериран от изкуствен интелект. "Включил съм само картинките, но те ни показват какво е изкуството и какво е журналистиката. Ние, журналистите, сме единствените, които държим спасението в ръцете си. Журналистът няма какво да губи освен оковите си днес. Тук битката е за свободата и ние трябва да я спечелим", категоричен бе той.

Колаж: Dir.bg

Райко Байчев от Actualno.com пък бе отличен през 2022 г. за "Смъртта и виолончелото" - вълнуваща история за това как в опустошения Харков 30-годишният музикант Денис Карачевцев излиза с виолончелото си навън. Пред разрушената от ракета сграда на полицейското управление свири сюита №5 на Бах: една от шестте големи творби, писани за соло виолончело от бароковия класик, виждал музиката като проявление на божественото в хармонията. 

Калоян Константинов

Снимка: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

През 2021 г. Калоян Константинов от Klinklin.bg и неговата статия "Как бяха откраднати 150 тракийски колесници от България" спечели в тази категория. Секваща дъха история за унищожаването на българското културно-археологическо наследство. 

Общество 

Като една от предпочитаните категории през годините се очерта "Общество" и битките за първото място съответно бяха и най-оспорвани. 

Победител в тази категория през 2023 г. стана журналистката от Нова телевизия Мариета Николаева за материала си "Наркодеца". Разтърсващ разказ за това, че все повече деца посягат към стимуланти - амфетамин, метамфетамин и екстази - синтетични наркотици, които освен всичко друго, водят и до тежки психози. Докато нараства броят на децата, които от употребяващи, стават зависими, терапията е с ниска успеваемост. По официални данни всеки шести ученик е опитвал наркотици, научихме от разтърсващия материал на Мариета Николаева. 

В другия полюс на емоциите пък ни заведе историята на Николета Хаджийска от bTV, която разказа "Уроци от бъдещето". В този репортаж научихме как се променя училищната среда у нас в положителна посока. Научихме и за различните учители и училища, които слагат край на познатото - теория, теория и пак теория. Там, където робот те посреща на входа и където редиш 3D пъзел в коридора. И това не се случва в далечен град в Япония, а в Основно училище "Св. Патриарх Евтимий" във Велико Търново.  

Мариета Николаева

Снимка: Петър Йорданов

Виктория Бояджиева от Нова телевизия пък впечатли журито през 2022 г. с разказа си "Как работи схемата за фалшиви сертификати", след който прокуратурата обвини кандидат-депутата от НФСБ Величко Георгиев за продажбата на фалшиви зелени сертификати - именно него Бояджиева осветли като посредник в схемата. Оказа се, че на ден се издават между 15 и 30 неистински сертификата само от един лекар. 

"Докато работех върху разследването, носех първородния си син. Иска ми се някой ден той да разбере, че човек е това, зад което стои, че човек е съставен от своите принципи, а обществото да не го опровергава. Мисля, че това е наша работа до голяма степен. Така, че ви пожелавам на вас и на мен самата упоритост и вечна вяра, че има смисъл в непримиримостта и в смелостта", сподели Бояджиева на церемонията преди две години.

Виктория Бояджиева

Колаж: Dir.bg

Истински истории 

Истинската история, която спечели най-много точки от журито през 2023 г. бе "Песента на спасението": Баща и дъщеря, прегърнати 105 часа под руините" на Гергана Венкова от bTV. История за силата на бащината любов на Джем от Антакия, който бе затрупан заедно с малкото си момиченце Танем под руините на къщата им в Антакия след мощния трус през февруари. "Изключителна история, която аз самата не очаквах. Но тя показа, че най-важното е да си в прегръдката с най-близките", сподели журналистката при получаването на наградата.

Стоян Нешев

Колаж: Dir.bg

Стоян Нешев от NOVA пък бе отличен през 2022 г. за "Дядо Боже - затворникът с най-дълъг престой в Софийския затвор". След престъплението, по време на наказанието, малцина затворници откриват Бог зад решетките. Георги Белчинов обаче е един от тях. Наричат го Дядо Боже, защото все се моли на Бога. Той е в затвора от 1989 г. и така се превръща в абсолютен рекордьор. Осъден е за убийствата на двете си жени, първоначално на смърт, но впоследствие присъдата му е изменена на доживотен затвор. Как този човек стига до Бог научихме именно от въздействащия разказ на Нешев. 

Мария Костова

Снимка: БНТ/iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Истинската история, която спечели най-много точки от журито през 2021 г., бе "Една нощ в линейка. Защо доктор Лунд предпочете да работи в Германия?" на Мария Костова от БНТ. Репортаж, показващ нагледно къде и как се препъва здравната система по време на COVID пандемията. Националната телевизия преди две години показа скандален случай от практиката на спешните медици, при който мъж с доказан коронавирус и усложнения бе оставен да чака в линейка повече от два часа пред лечебно заведение, преди да му бъде отказана хоспитализация. Намесата на дежурния лекар в последния момент, въпреки указанията на прекия ѝ началник (дадени по телефона), все пак позволява на пациента да бъде приет в болницата. Именно пропуските в системата грабнаха за гърлата членовете на журито и отличиха авторката.

Млад автор 

Като една от вълнуващите специални награди на журито през годините се очерта "Млад автор", защото тя показва талантите, които още преди да са се запознали с работата в медия, успяват да намерят правилния път да разкажат вълнуваща, основана на факти история.

Мария Христова

Колаж: Dir.bg

Мария Христова от Scoolmedia.com, към онзи момент ученичка в 22 СЕУ "Георги С. Раковски", бе отличена през 2022 г. за "Войната в Украйна и новата реалност - за всички нас" - история, чиято цел бе да ни събуди за ужаса на войната и за това, че там, където държавата липсва, има добра воля. Тя постави още веднъж акцент върху работата на доброволците. 

Ученикът в Математическата гимназия "Акад. Кирил Попов" в Пловдив Росен Разпопов пък бе младият автор, който най-силно впечатли журито на Web Report 2023 със статията си, публикувана също в Scoolmedia - "Борбата за паметниците на културата с аромат на тютюн". На церемонията по награждаването лично преподавателят проф. д-р Ефрем Ефремов го прикани да стане студент във факултета по журналистика на СУ "Свети Климент Охридски".

Катерина Василева (д)

Снимка: Булфото

Най-добър млад автор през 2021 г. пък стана Катерина Василева, която участва със статията си "Сексуалното образование: Тема табу или лек срещу пандемията от домашно насилие?" Докато светът продължаваше борбата си с коронавируса, ученичката от Природо-математическата гимназия "Акад. Сергей Корольов" в Благоевград отправи поглед към друга пандемия, от която обществото страда от векове - домашното насилие и насилието, основано на пола. 

Технологии и иновации 

Росен Цветков от bTV грабна приза в категория "Технологии и иновации" за репортажа си "5G - отвъд митовете" за петото поколение технологии, което през последните години предизвика бурни полемики по света, но и предложи нови - непознати и все още развиващи се възможности. "Остана ми време и желание да направя нещо в сферата на технологиите. Опитах се с екипа да оборвам митове и фалшиви новини, мисля че е важно и полезно в днешно време да се борим с тях. Благодаря и на колегите, с които работих", каза Цветков, като призна, че категорията, в която е награден, за него е неочаквана.

Росен Цветков

Снимка: Петър Йорданов
 

Георги Караманев от "Дигитални истории" впечатли журито на Web Report година по-рано с разказа си "Какво знаят за теб "Гугъл" и "Фейсбук"? И защо това има значение?" "Ти не си клиент на интернет гигантите, ти си техният продукт", казва Джарон Лание, дигиталният пророк, който доведе виртуалната реалност в света на технологиите, а днес е върл противник на случващото се по отношение на данните. Именно около това се завърта и историята на Караманев, която всеки потребител на интернет трябва да прочете. 

През 2021 г. той впечатли журито и с публикацията си "Но...Вината?" за бъдещето на изкуствения интелект в новинарския занаят, което в момента е настояще. 

Спорт 

Победител в категория "Спорт" миналата година стана разтърсващата история на състезателя от националния отбор по баскетбол за хора в инвалидни колички Персиян Еленков в материала си "Другите шампиони: Писмо до ТЕБ" с автор Станимира Атанасова от bTV. "Конкурсът е стимул за всички нас да търсим историите, които са навсякъде около нас", каза Атанасова. "Радвам се, че неговата история е докоснала сърцето ви, както и моето. Трябва повече такива истории да бъдат разказвани", добави тя. А главният герой в историята, който беше в залата по време на награждаването, каза, че авторката е успяла да разчуства дори самия него със собствената му история. 

Станимира Атанасова

Снимка: Петър Йорданов

През 2022 г. пък наградата в тази категория грабна Димитър Тасев за "Допинг в дълбоките води" - репортажен филм, разследващ архаичните методи на "стимулиране" във федерацията ни по плуване. Истории за забранени вещества, чашки с десетки хапчета, давани на национални състезатели, за задкулисни игри и прекършени мечти в българското плуване. "Допингът в България е много трудна тема. И за да разследваш подобно престъпление се изисква много смелост, много голяма подкрепа от екипа", сподели Влади Лазарова, мениджър уеб съдържание и изпълнителен продуцент "Спорт" в bTV Media Group.

Димитър Тасев

Колаж: Dir.bg

Впечатляващото видео "Да говориш със сърцето. История за футбол и знаци" бе победителят през 2021 г. В нея Флорина Иванова преплита две истории, посветени на тишината, футбола и любовта. Главен герой в първата е Цветомир Пенев - футболист в националния отбор по футзал на България за глухи, а във втората пред камерата на bTV застава самият отбор и неговите треньори - Пламен и Христо Петкови.  

Фоторепортаж

"24 Часа на Нюрбургринг" на Любомир Асенов от LAP е материалът, който взе наградата за "Фоторепортаж" за кадрите от една от най-важните и любими на феновете на моторните спортове надпревари. 

Румен Сарандев

Колаж: Dir.bg

Румен Сарандев от БНР пък беше отличен за "Сагата "Вера СУ" или един месец от живота на фоторепортера Румен Сарандев", който ни напомни как в началото всичко звучеше като виц, не предвещавайки, че казусът с един плавателен съд, заседнал край Яйлата, ще събере в себе си всички необходими съставки за холивудски блокбастър. 

Георги Палейков

Снимка: iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

А през 2021 г. кадрите, показващ как "Хиляди мигранти продължават да се събират на турско-гръцката граница" на Георги Палейков от Bulphoto.com взе почетна награда за фоторепортаж.  

Видеорепортаж

За документалния си филм "Войната в Украйна: Няколко истории по-късно" журналистът на БНТ Александър Марков грабна отличие от "Web Report" за втора поредна година - този път в категория "Видеорепортаж". Лентата на Марков показва чрез свидетелските разкази на шест уникални личности как войната в Украйна преобърна човешки съдби и беляза живота завинаги, пред какви драматични избори ги поставя, колко смели и трудни решения им се налага да вземат и каква цена плащат, за да защитят родината си.

Радиана Божикова

Колаж: Dir.bg

Радиана Божикова от bTV пък бе отличенa за "Последните клетвени девици на Албания", разказващ за патриархалните времена в Северна Албания, които раждат феномен - замяна на мъжа начело на семейството с жена. Мъжки времена, в които жената се грижи само за бита и отглеждането на децата. Но заключени в тези социални роли, се появяват девойки, готови да изоставят женската си идентичност и да тръгнат по пътя на честта. Те искат да бъдат уважавани жени със силата на мъж, но не за себе си, а за другите.

Владислава Тричкова

Колаж: Петя Александрова/Dir.bg

Видеорепортажът, отличен в Web Report 2021, пък бе на Владислава Тричкова, публикуван в nova.bg - "Трогателните истории на осиновителите: Да откриеш произхода си напук на закона" - историята на три жени, които по всякакъв начин се опитват да разбулят тайната на осиновяването. Това желание се поражда, след като самите те разбират, че не са отгледани от биологичните си родители. Към днешна дата процедурата, по която човек може да се сдобие с информация за биологичните си роднини е улеснена след законови промени. 

Подкаст

Гергана Хрисчева

Снимка: Петър Йорданов

Победителката в категория "Подкаст" миналата година бе Гергана Хрисчева от БНР, разкрила завладяващите истории на двама смели млади българи, които не спират да вярват, че донорството и трансплантациите у нас могат да станат достъпни като в съседните ни балкански държави в "Трансплантирани за трансплантациите: Държавата абдикира!". "Имам няколко подкаста и се радвам, че чрез тази форма БНР показа, че компетентните, проверените, професионалистите имат думата. И тя трябва да достига до нашето общество", подчерта Хрисчева. 

Елена Пъневска

Колаж: Dir.bg

И тъй като изглежда, че радио опитът има своето значение в създаването на аудио разкази, предишната година отново победителят бе от БНР - Елена Пъневска за "Канабис и какво трябва да знаем". Темата за растението канабис циркулира от доста време в пространството, но същевременно сякаш хората не са достатъчно наясно с нея, така се ражда идеята за тази публикация, която да говори с факти. 

Елеонора Тахова получава наградата си от радиоводещия Михаил Дюзев

Снимка: Булфото

"Пътят след Дома: Каква е съдбата на навършилите пълнолетие деца от институциите?" на Елеонора Тахова пък бе отличен през 2021 г. В подкаста се проследява какво се случва с децата след началото на деинституционализацията у нас, поставено с приемането на Националната стратегия "Визия за деинституционализацията на децата в България" през 2010 г. В хода на изпълнение на процеса са закрити всички домове за деца с увреждания. 

Зелено перо

За първи път миналата година година бе връчен приз в категорията "Зелено перо" - за журналистика, отговорна към природата. Носител на наградата стана журналистът от Нова телевизия Благой Цицелков за материала си "Пустинята Дунав". 

"Пустинята Дунав" е разказ за нехайството на институциите, сподели Цицелков, а връчилия му наградата главен редактор на "3Е News" Георги Велев се пошегува: "Освен личните истории, бизнесът също трябва да бъде уважен по някакъв начин, защото скоро ще бъдем всички зелени - щем, не щем". 

Благой Цицелков

Снимка: Петър Йорданов
 

Журналистическо майсторство

Със специалния приз "Журналистическо майсторство" през 2023 г. беше отличена журналистката на БНТ Богдана Лазарова за разследването си "Колцентровете и фаталните последствия за българските младежи, които работят в тях", с което разкри схемата за измама в част от колцентровете за финансово инвестиране, базирани от години в България, които се оказват откровени финансови пирамиди. "Оказа се, че колцентровете са финансови пирамиди. За съжаление проблемът не е приключил и арестите продължават. Трябва да предпазим децата на българи от това нещо", каза Лазарова.

Мария Цънцарова

Колаж: Dir.bg
 

През 2022 г. пък Мария Цънцарова от bTV бе отличена за филма си "За кои депутати ваксините са "експериментална течност", а всъщност за имунизирани". Разследването ѝ показа, че една трета от депутатите на "Възраждане" не просто имат зелен сертификат, но и са ваксинирани, във време, в което пропагандираха яростно срещу ваксините и организраха протести срещу зелените сертификати. 

"Майстор на перото" през 2021 г. стана Божидар Божков от списание Biograph с романтичната ретроистория "Варненските Ромео и Жулиета". История, която 84 г. по-късно разказва за трагичната история на Милко и Сийка - млади и трагично влюбени, все още гледащи от снимките върху общия им гроб.

Божидар Божков

Снимки: Личен архив/iStock by Getty Images/Колаж: Петя Александрова, Dir.bg

Не се колебайте да споделите и вашата история, разследване, (видео и фото)репортаж или подкаст. 

Изисквания и допълнителна информация за участие:

  • Конкурсът е отворен за участие в периода 7 февруари - 30 април 2024 г.
  • Одобрените за участие журналистически материали ще бъдат публикувани в категория "Участници" в сайта на конкурса, където може да бъде намерена и пълната информация за него, изискванията към материалите и какво още е необходимо, за да кандидатствате.
  • Подробности можете да намерите и във Facebook страницата на Web Report.
  • За да бъдат одобрени материалите за участие в Web Report, те трябва да са написани на правилен български език, да гарантират за достоверността на информацията чрез препратки и цитиране на оригиналните източници и да посочват своя автор.
  • Важно изискване е материалът да е публикуван в периода 07.02.2023 - 30.04.2024 г.

Web Report се организира с официалната подкрепа на Съюза на българските журналисти.

Партньори на проекта: Dundee Precious Metals, A1, Investbank.

Медийни партньори са БНТ, БТА, БНР, bTV Media Group, NOVA Broadcasting Group, Радио "Фокус", Darik.bg и Дарик Радио, OFFNews.bg, Dnes.bg, списание "Мениджър", 3eNews, телевизия ММ и агенция "БулФото".