Правителството ще отпусне по 40 лева коледни добавки за най-бедните пенсионери. Това обяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов в началото на днешното правителствено заседание.

Добавките ще получат пенсионерите, на които пенсиите или сборът от пенсии, заедно с добавките за декември, е в размер до 363 лв. включително.

Това е размерът за линията за бедност за 2020 г., уточни министърът на труда и социалната политика Бисер Петков. По думите му, по този начин ще бъдат подпомогнати над 1,2 млн. пенсионери.

За целта се отпускат над 51 млн. лева допълнително по бюджета на Държавното обществено осигуряване, които са необходими за еднократно изплащане на допълнителните суми към пенсиите за декември. Тези средства ще бъдат за сметка на преструктуриране на разходите и трансферите по централния бюджет за 2019 г.

"Това го правим за осми път. Това означава, че близо половин милиард са дадени повече за пенсионерите по време на нашето управление", коментира премиерът Бойко Борисов. Той добави, че освен това ще има увеличение на пенсиите от 6,7 процента. Освен това в новия бюджет е взето решение минималната пенсия да стане 250 лв. Това означава, че програмата на ГЕРБ и "Обединени патриоти" се изпълнява напълно, подчерта премиерът Борисов.