Днес -14 юни се навършват 10 години от откриването на "Дунав мост 2" при Видин-Калафат, вторият мост над голямата европейска река, свързващ България с Румъния.

Лентата на съоръжението бе прерязана на днешната дата през 2013 година от двама работници, изграждали моста -българин и румънец, в присъствието на премиерите на България и Румъния - Пламен Орешарски и Виктор Понта, председателя на Народното събрание Михаил Миков, Българския патриарх Неофит, европейския комисар за регионална политика Йоханес Хан, представители на европейски институции, държавната и местна власт на двете държави, стотици граждани, стекли се от двете страни на границата, показва справка на БТА.

Снимка: БТА

С пускането на моста в експлоатация, идеята за който се е родила преди повече от 100 години, се сбъдва мечтата на жителите на региона за мост над река Дунав и така Видин се превърна в кръстопътна точка на картата на Европа. За сбъдването на тази мечта работиха няколко български правителства.

Движението по "Дунав мост 2" на автомобили бе пуснато в 0:00 часа на 15 юни, а през първите две седмици след откриването на съоръжението всички моторни превозни средства, пешеходци и колоездачи- преминаваха по него гратис. За пешеходци и велосипедисти такса няма и сега.

Снимка: БТА

По девет хиляди превозни средства преминаваха по моста средно за първата седмица. Над 40 хиляди автомобила прекосиха моста през първите три седмици след откриването му. Видинчани ходеха на кафе в Калафат, а румънци идваха на пазар във Видин. Фирма за автобусни превози дори пусна редовна линия от Видин до Калафат и Крайова, която просъществува само няколко месеца.

Десет години по-късно са надминати всички прогнозни очаквания за трафика на автомобили по "Дунав мост 2". Според първоначалните прогнози през първата година от пускането му по него трябваше да преминат над 100 хиляди превозни средства, а преминаха 250 000.

Снимка: БТА

Днес десет години по-късно за 2022 г . по съоръжението са преминали малко над 1,3 милиона моторни превозни средства ( МПС), от които 770 000 тежкотоварни и 430 000 леки автомобила. От началото на пуска на моста през 2013 г. до днес по него са преминали в двете посоки малко над 9,3 млн. МПС и се очаква през есента на тази години по "Дунав мост 2" да премине 10 милионният автомобил. Това съобщи за БТА директорът на смесеното българо-румънско дружество "Дунав мост Видин-Калафат" АД Людмил Димитров.

В годините мостът се превърна освен в едно от най-натоварените в страната пътни съоръжения и в атракция за пешеходните туристи и велосипедисти, фотографи, стана и място за атрактивни бънджи скокове, за провеждане на различни оригинални трансгранични спортни прояви.

Вижте всички снимки ТУК>>>

С пускането на "Дунав мост 2" той се превърна в интеграционна връзка на българската пътна и железопътна мрежа с транс-европейската транспортна мрежа, като част от развитието на транспортен Коридор ІV, свързващ Югоизточна с Централна Европа. Мостът е единственият новопостроен мост по протежение на общата граница по Дунав между България и Румъния.

Снимка: БТА

За строителството му бяха осигурени: 70 милиона евро по програма "ИСПА", 70 милиона евро заем от Европейската банка за инвестиции, 20 милиона евро от Германската агенция за възстановяване, от които два милиона евро- безвъзмездна помощ, а останалите 18 милиона евро- заем. Пет милиона евро безвъзмездна помощ отпусна Френската агенция за развитие и останалите 60 милиона евро бяха осигурени от републиканския бюджет. Заемните споразумения за строителството бяха подписани и ратифицирани в периода 2000 - 2006 г. с решения на Народното събрание.

Снимка: БТА

Съоръжението е с дължина 1791 м и 31 м широчина, с лента за пешеходци, две платна за автомобили и жп линия по средата. Инвестицията за моста достигна 165 милиона евро, а заедно с инфраструктурата към него стойността стана 256 милиона евро. Договорът с изпълнителя на проекта испанската фирма ФСС (FCC CONSTRUCCION) бе сключен в началото на 2007 година.

През май същата година премиерът Сергей Станишев направи поредната "първа" копка". Изпълнителят- испанската фирма ФСС, спечелила конкурса за строител сред 30 кандидати, обещава да го предаде завършен за 38 месеца на 30 април 2010 година. Три години, след много перипетии, обещаното стана факт и мостът бе тържествено открит на 14 юни 2013 г.

Снимка: БТА

Пламен Орешарски, в качеството си на министър-председател, при откриването на съоръжението, изрази надежда, че отварянето на моста е предпоставка да бъдат изградени по-бързо и пътищата към него. Той каза преди десет години: "Мостовете винаги са символ на връзки-връзки между страни, хора и градове, а връзките винаги дават възможност за бизнес и за развитие. Много се надявам този мост да даде импулс и за икономическото развитие на двата региона от двете страни на реката. Надявам, че това прекрасно съоръжение ще бъде предизвикателство по-бързо да направим останалата инфраструктура".

Снимка: БТА

Днес, 10 години по-късно, все още до Видин и "Дунав мост 2" няма нов скоростен път, инфраструктурата по международен път Е-79 е остаряла, опашките от товарни автомобили към моста са ежедневие. Регионът обезлюдява, поради липса на работа, а останалите да живеят на тази територия от дунавския град и Северозапада хора още очакват да се случи икономическото развитие на двата региона от двете страни на Дунав, коментират местните жители.

Снимка: БТА